Nema kupca ni plate, danas zbor rudara

Nova kriza u Boksitima je jer of šor grupa Professional Development nije uplatila avans za proizvedenu rudu
59 pregleda 1 komentar(a)
Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 23.05.2014. 06:50h

Radnici Rudnika boksita platu neće primiti danas, kako se nadaju, a neizvjesno je kada će je dobiti. Samostalni sindikat je za danas zakazao sastanak na kome će odlučiti o daljim potezima.

Nova kriza u Boksitima je jer of šor grupa Professional Development, sa kojom je stečajni upravnik nakon završenog tendera potpisao ugovor o prodaji rude, nije uplatila avans za proizvedenu rudu.

„Još sam u razgovorima sa njima, ali i sa drugim na tenderu Vagon inpeksom. Vidjećemo koja će od ovih kompanija biti u mogućnosti da uplati avans, ali nijesmo sigurni da će ruda, zbog poplava u BiH moći da krene uskoro. Ako se to ne dogodi onda imamo problem“, kazao je „Vijestima“ stečajni upravnik Zdravko Cicmil. Za isplatu mjesečne neto zarade za preostalih 313 radnika potrebno je oko 110.000 eura, a sada na lageru ima proizvedene rude u vrijednosti 600.000 eura. Od stečaja (kraj novembra 2013.) redovno primaju plate, a ova je trebalo da bude do 20. maja. Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović kazao je prije dva dana da se njihove odluka, ukoliko do petka ne dobiju platu, neće dopasti ni stečajnom upravniku ni menadžmentu. Sv. M.

Bonus video: