CEAC tvrdi: KAP Crnu Goru košta 300.000 eura dnevno

“Vlada je lišila CEAC vlasništva nad KAP-om, koji je umjesto unosnog posla kakav je trebalo da bude postao rupa bez dna"
82 pregleda 0 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.05.2014. 15:26h

CEAC bi vrlo vjerovatno pristao na naknadu mnogo manju od 700 miliona eura “koju će crnogorska vlada vjerovatno morati da plati”, kazao je zastupnik CEAC-a u arbitražnom postupku protiv Crne Gore Matias Menke.

Kompanija CEAC ruskog milijardera Olega Deripaske upravljala je Kombinatom aluminijuma od privatizacije 2005. do uvođenja stečaja u julu prošle godine. CEAC je podnio dvije tužbe protiv Crne Gore u kojima traži obeštećenje od 100 i 600 miliona eura. U prvoj tvrde da je Vlada prekršila Sporazum o poravnanju koji je zaključila sa njima 2009. godine, a u drugoj za kršenje međudržavnog Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija zaključenog sa Kiprom, gdje je sjedište CEAC-a. Tvrdili su da su uvođenjem stečaja prekršeni ti sporazumi, ali i drugim odlukama prije i tokom stečajnog postupka. Iz Vlade i stečajne uprave su to negirali i tvrde da država u ovom sporu ne može izgubiti. CEAC traži međunarodnu arbitražu jer, kako je kazao Menke, Vlada nije voljna da sjedne za pregovarački sto kako bi se našlo pravedno rješenje na koje su više puta pozivali.

“Ključno pitanje od kojeg zavisi budući prosperitet i blagostanje crnogorskog društva jeste koliko je Crna Gora kao država privlačna stranim investitorima"

“Ključno pitanje od kojeg zavisi budući prosperitet i blagostanje crnogorskog društva jeste koliko je Crna Gora kao država privlačna stranim investitorima. Značajne strane investicije su važne za obezbjeđivanje čvrste, dugoročne ekonomske budućnosti ove zemlje”, naveo je Menke u saopštenju. On je istakao da je KAP nekada bio najveći industrijski kompleks u crnogorskoj privredi, a tvrdi da je CEAC nakon privatizacije u njega uložio “stotine miliona uz održiv plan koji bi obezbijedio profitabilnost i sigurnu budućnost ovog preduzeća”.

Kazao je i da je KAP uništen uplitanjem države.

“Vlada je lišila CEAC vlasništva nad KAP-om, koji je umjesto unosnog posla kakav je trebalo da bude postao rupa bez dna. Vladini postupci su već doveli do plaćanja preko 100 miliona eura po osnovu državnih garancija, a vodeći međunarodni bankari procjenjuju da to što Kombinat aluminijuma i dalje radi sada Crnu Goru košta 300.000 eura dnevno, a to je godišnji trošak od po 175 eura za svakog muškarca, ženu i dijete u zemlji”, rekao je Menke. Tvrdi da je CEAC samo jedan od više stranih investitora koji su pretrpjeli štetu i zbog vladinih postupaka pokrenuli tužbe protiv Crne Gore.

Bonus video: