Kreće portal za sezonce: Poziv domaćim radnicima

Vlada planira programe obuke za potrebe turističke privrede i drugih sezonskih djelatnosti
2 komentar(a)
konobar, konobarica, restoran, Foto: Shutterstock.com
konobar, konobarica, restoran, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.05.2014. 17:44h

Zavod za zapošljavanje pokrenuće elektronsku berzu rada, odnosno Portal na kojem će biti objavljivana ponuda i tražnja za sezonskom radnom snagom.

U Analizi mjera aktivne politike zapošljavanja na sezonskim poslovima, koju je juče usvojila Vlada, navodi se da će Zavod raditi na unapređenju načina posredovanja u sezonskom zapošljavanju domaće radne snage. On će se ogledati, prije svega, u blagovremenoj i kontinuiranoj komunikaciji na relaciji Zavod i zainteresovano lice.

"Cilj je stvoriti ambijent u kojem će poslodavci imati interes da zaposle domaće radnike, kao i da se sezonski rad učini privlačnijim domaćem radniku", piše u Analizi. Zato će zavod, kako piše, sem uvođenja Portala, intenzivirati i rad sa nezaposlenima kako bi ih motivisao i informisao. Planirano je obezbjeđivanje dodatnog novca za uključivanje većeg broja učesnika programa obuke za rad na sezonskim poslovima.

"U uslovima kada tražnja za pojedinim zanimanjima višestruko prevazilazi ponudu, nameće se potreba realizacije programa obuke kojima bi se u većoj mjeri, od planom predviđenog, zadovoljila prisutna tražnja. Ovo se prije svega odnosi na programe obuke za potrebe turističke privrede kao i ostalih djelatnosti sezonskog karaktera", piše u Analizi. Prošle godine na sezonskim poslovima bilo je zaposleno nešto više od 10.000 domaćih radnika, dok je taj broj bio manji u ranijem periodu. Potreba je međutim, mnogo veća.

Ko zaposli mlađe od 25 ima subvenciju

Zavod će raditi i na stvaranju uslova za povećanje mobilnosti domaće radne snage, odnosno na plaćanju njihovih putnih i troškova izdavanja sanitarnih knjižica. Planirano je intenziviranje rada sa poslodavcima u cilju njihovog boljeg informisanja i motivisanja, program pripreme nezaposlenih za rad na sezonskim poslovima, koji poslodavcima omogućava da sami odaberu polaznike i da ih obuče.

Predviđa se i nastavak projekta zapošljavanja mladih do 25 godina, za šta će poslodavci dobijati subvencije.

Bonus video: