35 primjedbi, izrečene četiri novčane kazne, jedan objekat je zatvoren

Najveća novčana kazna, od 3,8 hiljada eura, ove sedmice je izrečena podgoričkom Obeliksu, po osnovu prijave o neizdavanju fiskalnih računa
1 komentar(a)
5 eura, Foto: Shutterstock
5 eura, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.05.2014. 11:25h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano ukupno 35 primjedbi, na osnovu kojih su izrečene četiri novčane kazne, a jedan objekat je zatvoren.

Zabilježene su i dvije pohvale, za građane mjesta Haj-Nehaj pored Bara koji održavaju čistoću i zelenilo pored lokalnog puta, kao i za lokalno stanovništvo u Čanju zbog čišćenja zapadnog dijela plaže.

Inspektori su, na osnovu prijave o neizdavanju fiskalnih računa, ove sedmice zatvorili objekat Aver u Podgorici. Inspektori su prilikom kontrole utvrdili da ne postoji opšta poreska registracija, zbog čega je zabranjeno obavljanje djelatnosti i izrečena novčana kazna od 55 eura.

Najveća novčana kazna, od 3,8 hiljada eura, ove sedmice je izrečena podgoričkom Obeliksu, po osnovu prijave o neizdavanju fiskalnih računa. Nelegalan rad i neprijavljeni radnici bili su razlog zbog kojeg je danilovgradskom preduzeću Jocko II izrečena novčana kazna od 200 eura.

Novčana kazna od 150 eura izrečena je preduzeću Tao iz Podgorice, jer su inspektori prilikom kontrole utvrdili da jedan radnik nema sanitarnu knjižicu. Prijava po osnovu koje je kontrola obavljena odnosila se na neprijavljene i neosigurane radnike, koji nemaju sanitarnu knjižicu, kao i neizdavanje fiskalnih računa.

Nepravilnosti nijesu utvrđene u 13 od ukupno 21 pritužbe na koje su građani dobili odgovo

Nepravilnosti nijesu utvrđene u 13 od ukupno 21 pritužbe na koje su građani dobili odgovor. Nepravilnosti nijesu utvrđene kada je riječ o kafiću Cityhouse u Beranama, Gong u Bijelom Polju, Ana, Per Sempre i Betler Pub u Podgorici, Mata Hari i Boem u Tuzima, podgoričkoj poslastičarnici Amar, Fish Computersu u Bijeloj, Nevjesti Jadrana u Njegušima, zelenoj pijaci i Elisi u Nikšiću i cvjećari ispred Čepuraka.

Od ukupno 35 pritužbi, koliko ih je evidentirano od ponedjeljka, 12 nije dobilo odgovor. Te pritužbe su se uglavnom odnosile na nelegalno parkiranje u Podgorici, Bijelom Polju, Baru, Rožajama i Nikšiću. Građani su se žalili i na postojanje deponije smeća u Podgorici, paljenje kontejnera u Beranama i nepoštovanje saobraćajnih pravila u Budvi.

Kampanja Budi odgovoran, koju su krajem decembra pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, trebalo bi da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajt www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: