Štajk glađu

Dramatično u Solani: Tri radnika završila u Hitnoj

Radnici Solane, njih 46, štrajkuju glađu u nekadašnjem radničkom restoranu u znak protesta što, kako tvrde, uprava minira pregovore o zakupu
1 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2014. 08:13h

Otpušteni radnici ulcinjske Solane Ahmet Perović, Isaja Gurzaković i Zuber Kasnecović juče su završili u Hitnoj pomoći, a pozlilo im je dan pošto su počeli štrajk glađu.

Dežurni ljekar dao im je upute za dalje liječenje u barskoj bolnici.

"Radi se o hroničnim bolesnicima i oni ne bi smjeli da štrajkuju glađu”, rečeno je "Vijestima" u Hitnoj pomoći.

Radnici Solane “Bajo Sekulić”, njih 46, štrajkuju glađu od 15. maja u nekadašnjem radničkom restoranu u znak protesta što, kako tvrde, uprava minira pregovore o zakupu.

Otkad su počeli pregovori sindikata i mendžmenta o zakupu fabrike prije 20-ak dana, Solani su za sada nepoznati počinioci oštetili nekoliko pumpnih postrojenja i vrijedni kabal samohodnog transportera.

Predsjednik sindikata Marko Miranović optužio je upravu da stoji iza tih sabotaža.

"Što više miniraju pregovore, mi smo jedinstveniji", kazao je Miranović.

Radnici protestuju od 21. januara, a sindikat je jedini dostavio ponudu na tender za zakup fabrike koji podrazumijeva i organizovanje berbe.

U pregovorima o zakupu sporna je cijena za četiri hiljade tona neprerađene soli, koja je uskladištena u hangaru. Sindikat nudi 15 eura po toni dok uprava traži duplo više.

Solana od početka februaranema struju zbog duga od 21 hiljadu eura. Radnici su formirali komisiju koja procjenjuje visinu štete od sabotaža koje istražuje policija.

Miranović je nedavno podnio i krivične prijave protiv stečajnog upravnika Ognjena Jovovića i glavnog menadžera Zdravka Potpare zbog sumnje da zloupotrebljavaju službeni položaj tako što ne poštuju zakone i ne čuvaju imovinu.

Berba soli je neizvjesna. I da odmah krene proizvodni proces, kako je kazao Miranović, ne bi se moglo prikupiti više od 7.000 tona slanih kristala.

Solana je u stečaju, a kontroliše je Eurofond, odnosno osobe povezane sa biznismenom Veselinom Barovićem.

Preporučujemo za Vas