Bulajić: Očigledno je da A2A želi da proda akcije EPCG

DF napominje da je istina da je A2A donio oko 430 miliona, ali sada se sve „vrti“ oko smanjenja ukupnog kapitala EPCG
71 pregleda 1 komentar(a)
Strahinja Bulajić, Foto: Boris Pejović
Strahinja Bulajić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.05.2014. 17:34h

Demokratski front (DF) smatra da najava generalnog direktora italijanske A2A da postoji mogućnost donošenja odluke o prodaji akcija EPCG, ali i promjene njihove strategije investiranja, potvrđuje ispravnost njihovih stavova o dokapitalizaciji i djelimičnoj privatizaciji najznačajnijeg crnogorskog preduzeća.

"Naime, tvrdnja da je Vlada Crne Gore prihvatila loš ugovor, ovim dobija na aktuelnosti. Takođe, potvrdu su dobile i tvrdnje da iz takvog ugovora ništa neće biti ispoštovano, kao i da je takav ugovor nemoguće sprovesti. Jednostavno, A2A ništa nije uradila, osim što je promijenila nekoliko menadžera čija je upravljačka sposobnost, pokazalo se, više nego diskutabilna", rekao je Strahinja Bulajić, poslanik DF.

Iz DF ističu da nijedan od predviđenih indikatora nije ispunjen, već da je u organizacionom, stručnom, infrastruktutnom, ali i finansijskom i svakom drugom smislu, rezultat upravljanja italijanskog upravljačkog tima EPCG je porazan.

"Jedno je jasno, italijani su sada u velikom problemu u EPCG. Da li su u te probleme došli samo zbog upravljačke nesposobnosti ili su im u tome pomogli pojedini Vladini zvaničnici - vidjećemo. Očigledno je da A2A želi da proda akcije, ali kako stvari stoje, izgleda da nema zainteresovanog kupca. Knjiženi gubici su sa 70 narasli na čitavih 301 milion eura i pitanje je da li će se baš, tek tako, moći da izađe iz čitave priče", ističe Bulajić.

DF napominje da je istina da je A2A donio oko 430 miliona, ali sada se sve „vrti“ oko smanjenja ukupnog kapitala EPCG.

"Direktno, smanjenjem vrijednosti akcije na oko 5,5 eura, kapital bi se umanjio za oko 130 miliona. Očigledno je da se nije ostavrilo osnovno korporacijsko pravilo - da se kupljena kompanija prodaje za više nego što je plaćena. To se u slučaju EPCG očigledno ne dešava. U nizu nastupa, funkcioneri DF-a su upozoravali na neuobičajenu činjenicu, da je Vlada kao većinski vlasnik prepustila potpuno operativno rukovođenje A2A, kao manjinskom vlasniku", kaže Bulajić.

Iz ove koalicije tvrde da je pomalo i konfuzna najava italijanskih upravljača da će EPCG ostvariti dobit od 26 miliona u EPCG.

"To se može desiti samo u varijanti ako se, u finansijskom smislu, KAP tretira kao naplaćen, ali nije jasan modus, jer je poznato da je nenaplaćeno oko 52 miliona eura KAP-a i Montenegrobonusa. Ubrzo će se vidjeti i da li će se ostavriti prijetnje pred Arbitražnim sudom, ali i rezultat razgovora sa Ministrom energetike Italije iz februara ove godine, kada je gromoglasno najavljeno da A2A ostaje u EPCG. Da li je sve ovo posledica ličnih interesa i zakulisnih dogovora pojedinaca iz A2A i Vlade Crne Gore, ili je ipak, očigledno ljuljanje Vlade i izvjesna skora promjena vlasti opredijelila A2A na takve postupke, biće ubrzo mnogo jasnije. Bilo kako bilo, sadašnje ponašanje A2A je spašavanje u velikoj šteti", kazao je Bulajić.

Bonus video: