Erste grupa realizovala emisiju državnih obveznica

Iz Erste banke su saopštili da su obveznice sa kuponom od 5,375 odsto i predstavljaju prve euroobveznice Crne Gore od 2011. godine
101 pregleda 0 komentar(a)
Erste banka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Erste banka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.05.2014. 14:27h

Austrijska Erste grupa realizovala je emisiju novih petogodišnjih državnih obveznica Crne Gore u vrijednosti od 280 miliona eura po rekordno niskom kuponu od 5,375 odsto, čime su pokrivene sve potrebe za finansiranjem u ovoj godini.

Iz Erste banke su saopštili da su obveznice sa kuponom od 5,375 odsto i predstavljaju prve euroobveznice Crne Gore od 2011. godine.

Glavni izvršni direktor Erste banke Podgorica, Aleksa Lukić, kazao je da broj investitora i obim knjige narudžbina pokazuje uvažavanje onoga što je privreda Crne Gore uspjela da postigne, kao i ojačano povjerenje u vezi sa izgledima za budućnost.

"Zajednički napori našeg tima i Vlade rezultirali su rekordno niskim kuponom za euroobveznice u istoriji Crne Gore. Ponosni smo što smo uključeni u ovo važno dostignuće", rekao je Lukić.

Direktor Debt Capital Markets CEE & SSA Erste grupe, Tomas Cerny saopštio je da je u slučaju Crne Gore fiskalna konsolidacija koju je preduzela nova Vlada u prošloj godini dala rezultate i omogućila Ministarstvu finansija da proaktivno upravlja predstojećim dospijećima u narednoj i 2016. godini i da istovremeno pokrije svoje potrebe za finansiranjem u ovoj.

"Vidjeli smo kako brojne vlade država centralne i istočne Evrope ove godine izlaze na tržište euroobveznica denominovanih u eurima, potpomognute velikom tražnjom globalnih investitora koji nastavljaju da cijene jake osnove i izglede za rast ovih država u odnosu na prosjek u Evropskoj uniji“, ocijenio je Cerny.

Iz Erste banke su saopštili da je obim i visoka granularnost knjige narudžbina (preko 210 investitora) omogućila Crnoj Gori da za novu emisiju od 280 miliona eura utvrdi cijenu na samom kraju revidirane smjernice cijena.

"Taj kupon je najniži koji je Crna Gora ikada postigla za emisiju euroobveznice", navodi se u saopštenju Erste banke.

Emisija je objavljena nakon najave tendera i razmjene 30. aprila. Tada su pozvani vlasnici nedospjelih obveznica u vrijednosti od 200 miliona eura, s kuponom od 7,875 odsto, sa dospijećem naredne godine i 180 miliona eura, s kuponom od 7,250 odsto, sa dospijećem 2016. da ili zamijene dio ili sve obveznice u vlasništvu za nove obveznice ili da prodaju obveznice za gotovinu.

"Struktura tog posla, u kombinaciji sa pozitivnom procjenom rizika od međunarodnih investitora, dovela je ukupnu knjigu narudžbina do odgovarajućeg obima od oko 1,6 milijardi eura", dodali su iz banke.

Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore uvećao se, kako su kazali, znatnih 3,5 odsto u prošloj godini, nakon oko tri odsto konsolidacije BDP-a. Budžetski deficit je smanjen na ispod četiri odsto BDP-a u prošloj godini.

"Prema analitičarima Erste grupe, ambiciozni investicioni planovi i tradicionalna podrška od turizma obezbijediće osnov za rast od 2,5 odsto do tri odsto BDP-a u ovoj i narednoj godini", navodi se u saopštenju.

Iako se predviđa da će debalansi tekućih računa i dalje ostati naglašeni, a deficit iznositi oko 15 odsto BDP-a u narednom periodu, snažniji investicioni poduhvati, kako su dodali, mogu doprinijeti neravnoteži trgovinskog bilansa i istovremeno ostati važan dio finansijske strane ove jednačine.

Erste grupa je jedan od vodećih menadžera za obveznice u Austriji i zemljama centralne i istočne Evrope od 2010. godine, sa tržišnim udjelom od 10,4 odsto.

Bonus video: