Vlada nas već do maja zadužila 238 miliona eura

Predstavnici Ministarstva finansija saopštili su da su zadovoljni obavljenom transakcijom, prije svega zbog činjenice što se njome zaključuje zaduživanje u ovoj godini
70 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2014. 13:50h

Crna Gora je uspješno realizovala emisiju euroobveznica od 280 miliona eura, sa ročnošću od pet godina i kamatnom stopom od 5,375 odsto, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Država se ove godine može zadužiti još dva miliona eura jer su ranije pozajmili 43 miliona, a maksimalna suma predviđena budžetom je 240 miliona eura.

Iz Ministarstva su saopštili da je to treće i do sada najuspješnije pojavljivanje Crne Gore na tržištu euroobveznica, koje je privuklo pažnju više od 200 međunarodnih investitora, što je rezultiralo petostruko većom tražnjom od ponuđenog iznosa za prodaju.

"Visoka tražnja, u iznosu od oko 1,6 milijardi eura, omogućila je Ministarstvu finansija da tokom trgovanja tim hartijama od vrijednosti znatno poboljša uslove prodaje i značajno snizi kamatnu stopu u odnosu na prethodne emisije euroobveznica", objasnili su iz Ministarstva.

Obveznice su emitovane sa kamatnom stopom od 5,375 odsto, što je značajno niže u odnosu na prve dvije emisije. U 2010. godini ona je iznosila 7,875 odsto, a u 2011. 7,25 odsto.

"Našu hartiju od vrijednosti su, u najvećem obimu, kupili investitori iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) 50 odsto, zatim iz Velike Britanije i Njemačke po 17 odsto, dok su preostalih 16 odsto obveznica kupili investitori iz ostatka Evrope".

Od ukupnog iznosa, kako su dodali, 195 miliona eura predstavlja novo zaduženje, u skladu sa Zakonom o budžetu za ovu godinu i ta sredstva će biti iskorišćena za pokriće deficita, otplatu dugova i stvaranje fiskalnih rezervi tokom godine.

Preostalih 85 miliona eura, kako su kazali, odnosi se na refinansiranje i otkup dijela euroobveznica koje su emitovane 2010. i 2011. godine, čime se smanjuje fiskalno opterećenje tokom naredne i 2016. godine.

Predstavnici Ministarstva finansija saopštili su da su zadovoljni obavljenom transakcijom, prije svega zbog činjenice što se njome zaključuje zaduživanje u ovoj godini.

"Ovoga puta smo ostvarili značajno nižu cijenu u odnosu na ranija zaduživanja, a što je direktna posljedica rasta povjerenja investitora u fiskalni i finansijski oporavak Crne Gore", rekli su iz Ministarsva.

Iz Ministarstva su napomenuli da saopštenje za medije u vezi emisije euroobveznica nije ponuda hartija od vrijednosti za prodaju u SAD-u.

"Hartije od vrijednosti se ne mogu nuditi ili prodavati u SAD-u bez registracije ili izuzeća od zahtjeva za registraciju na osnovu Zakona o hartijama od vrijednosti SAD-a iz 1933, sa izmjenama", objasnili su iz Ministarstva.

"Nema javne ponude hartija od vrijednosti Crne Gore u SAD".

Bonus video: