Vučinić: Vlast promašaje liječi preko leđa penzionera

On je kazao da će DF, kada bude na vlasti, odmrznuti zaleđene penzije, uskladiti ih sa rastom troškova života i povećati ih toliko da omoguće skroman, ali siguran život
0 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Janko Vučinić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.05.2014. 11:49h

Aktuelna vlast ekonomske dubioze i promašaje pokušava zaliječiti na način što ih prebacuje na leđa penzionera i najsiromašnijeg sloja društva, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić.

On je kazao da vlast Demokratske partije socijalista (DPS) zamrzavanje penzija demagoški pokušava da opravda tobožnjom održivošću Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

Pri tome, kako je dodao, vlast namjerno skriva činjenicu da su pljačkaške i tajkunske privatizacije, koje su nekada ogromno društveno bogatstvo dovele do sadašnjeg stanja u kojem caruju nezaposlenost, glad i nemaština na jednoj i nesrazmjerna bahatost uskog kruga vlastodržaca na drugoj strani.

"Vlada DPS-a sve akutniju nezaposlenost pokušava da riješi tako što viškove radnika šalje u penzionere i time ionako osiromašeni penzijski fond čini još nedostatnijim", rekao je Vučinić.

On je kazao da će DF, kada bude na vlasti, odmrznuti zaleđene penzije, uskladiti ih sa rastom troškova života i povećati ih toliko da omoguće skroman, ali siguran život njihovim korisnicima.

"U programu DF-a je odavno zacrtano da najniža penzija ne smije biti manja od polovine prosječne zarade u Crnoj Gori, ili najmanje 250 EUR, što garantuje da se nijedan penzioner ne može naći ispod donje linije siromaštva. Iznalaženje rješenja za ostvarivanje ovog cilja biće jedan od ključnih prioriteta ekonomske i socijalne politike Fronta kada osvoji vlast", naveo je Vučinić u saopštenju.

Prema njegovim riječima, u svim uređenim i iole razvijenim zemljama, penzioneri su kategorija koja ne samo da živi solidno i bez socijalnih stresova već su i najčešća klijentela turističkih operatera, jer im iznos penzija omogućava da posjete najelitnije turističke destinacije.

On je pitao šta rade i kako žive penzioneri u Crnoj Gori.

"Oni od svojih, više nego skromnih, penzija koje ni njima samima ne omogućavaju zasluženo lagodan život, izdržavaju nezaposlenu djecu i unučad čime penzije dobijaju status osnovnog prihoda za najveći broj stanovnika koji su ne tako davno pripadali takozvanom srednjem društvenom sloju i bili nosilac ukupnog razvoja Crne Gore", ocijenio je Vučinić.

Bonus video: