Vlada krije je li digla 280 miliona

Rojters objavio da se CG zadužila toliko na 5 godina sa kamatama od 5,5 do 5,65 %, Ministarstvo tvrdi da procedura nije gotova
0 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.05.2014. 13:34h

Ministarstvo finansija počelo je proceduru emitovanja novih euroobveznica kako bi nadomjestilo novac koji nedostaje ove godine u budžetu, ali o detaljima u tom Vladinom resoru ne žele još da govore.

Agencija Rojters prenosi da je Crna Gora prije dva dana na međunarodnom tržištu emitovala euroobveznice vrijedne 280 miliona eura na period od pet godina, sa kamatnom stopom od 5,5 do 5,65 odsto.

Iz Vlade je “Vijestima” nezvanično rečeno da navodi Rojtersa nijesu precizni, da procedura još nije završena i da će tek po njenom završetku saopštiti preciznu informaciju.

Ovogodišnjim budžetom izvršnoj vlasti je dozvoljeno da se zaduži ukupno 240 miliona eura od čega je do sada na domaćoj berzi obezbijeđeno 43 miliona eura. Novom emisijom na stranom tržištu država ima prostor za zaduženje za “samo” 197 miliona eura. Ovogodišnjim budžetom dozvoljeno je refinansiranje prethodne dvije emisije eurobveznica u ukupnom iznosu od 380 miliona eura.

“Vijesti” su pitale Ministarstvo finansija koliko je emitovano novih euroobvenica od iznosa koji je dozvoljen ovogodišnjim budžetom, po kojoj kamatnoj stopi i na koji vremenski period. Pitanja za resor Radoja Žugića su i da li su refinansirane prethodne dvije emisije koje dolaze na naplatu naredne i 2016. godine i ako jesu koliki je iznos refinasiran.

Prva emisija euroobveznica na pet godina bila je u septembru 2010. godine kada je emitovana vrijednost od 200 miliona eura po kamatnoj stopi od 7,87 odsto, dok je druga emisija obavljena u aprilu 2011. godine kada je obezbijeđeno 180 miliona eura na pet godina po kamatnoj stopi od 7,25 odsto. Novac od te dvije emisije iskorišćen je za budžetsku potrošnju i plaćanje ranijih dugova.

Vlada je prošle sedmice dala saglasnost Ministarstvu da započne proceduru emitovanja novih euroobveznica uz mogućnost refinansiranja prethodne dvije emisije.

Ukupni dug države na kraju prošle godine bio je 1,9 milijardi euro što je 57 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Bonus video: