50 eura za kvadrat

Rađenović potpisao prodaju Kraljičine plaže

Potpis na saglasnost prije dvije sedmice povukao potpredsjednik Ljubomir Filipović iz redova SDP, ocijenivši da je ugovor štetan
147 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2014. 16:41h

Predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović potpisao je danas Saglasnost na Predlog ugovora o kupoprodaji nepokretnosti sa investicionim ulaganjem "Kraljičina plaža - Dubovica", čime najznačajniji projekat u budvanskoj opštini ulazi u završnu fazu realizacije.

Rađenović je 1. maja pušten iz pritvora. Potpis na saglasnost prije dvije sedmice povukao je potpredsjednik Ljubomir Filipović iz redova SDP, ocijenivši da je ugovor štetan. Odmah nakon toga oglasila se i tenderska komisija koja je navela da je ugovor profitibalan za grad. Filipović je kazao i da su mu prethodnih dana prijetili zbog Kraljičine plaže.

Radnje koje su prethodile donošenju Predloga ugovora trajale su skoro dvije godine i obuhvatale su Odluku o prenosu prava svojine na nepokretnosti putem međunarodnog javnog tendera, koju je Skupština opštine Budva donijela 11. jula 2012. godine i Odluku o pokretanju postupka prodaje zemljišta, koju je Skupština opštine Bar donijela 16. jula 2012. godine.

Filipović: Prijete mi zbog Kraljičine plaže >>>

Formirana je tenderska komisija za prodaju i valorizaciju lokaliteta "Kraljičina plaža" koju čine predstavnici Opštine Budva, Opštine Bar i predstavnici Vlade Crne Gore.

Javni poziv za učešće na tenderu je objavljen 26. oktobra 2012. godine, a ponudu je dostavila samo jedna kompanija "Queens Beach Development Company" d.o.o. iz Abu Dabija.

Na osnovu ponude, koja je ocijenjena kao formalno ispravna, započeti su pregovori sa zainteresovanom kompanijom 8. aprila 2013. godine, a pregovarački postupak koji su vodili predstavnici Tenderske komisije rezultirao je parafiranjem Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti sa investicionim ulaganjem, 10.03.2014. godine.

Današnjim potpisivanjem Saglasnosti na Predlog ugovora (koji je prethodno potpisao i predsjednik Opštine Bar), Predsjednik Opštine Budva preporučuje Vladi da Ugovor usvoji.

"Važno je istaći da se radi o urbanizovanom prostoru, čija namjena je definisana prostornim i urbanističkim planovima u svrhu turizma, da je predviđena prodajna cijena od 50 eura po kvadratnom metru usvojena na skupštinskom zasijedanju budvanskog parlamenta, te da ona u potpunosti odgovara aktuelnim tržišnim zakonitostima i procjenama koje su više puta vršene tokom 2012. godine", saopšteno je iz Kabineta Rađenovića.

Potpisujući danas Saglasnost na Predlog ugovora Rađenović je naglasio da se radi o izuzetno važnoj investiciji, koja će opštinski budžet uvećati za 11,7 miliona, ali da će benefiti ovog posla biti daleko veći i značajniji.

"Prije svega, radi se o investiciji renomirane kompanije koja će minimalno iznositi 180 miliona eura, gradeći luksuzni turistički kompleks male gustine i niske gradnje, potpuno u skladu sa ambijentom naše obale. Inače, o ozbiljnosti konzorcijuma, čiji je kompanija član, možda najbolje govori podatak o ulaganju od preko milijardu i po eura u vrijedne turističke projekte širom svijeta, samo od 2006. do 2011. godine",

U pismu o namjerama investitor je predložio da eskluzivnim kompleksom rukovodi Jumeirah Group koji upravlja nizom luksuznih hotela, uključujući i Burdž Al Arab u Dubaiju.

"Istina je da investitor pregovara o dugoročnom zakupu zone morskog dobra za period od 90 godina, o čemu će se izjasniti poslanici republičkog parlamenta, ali je takođe i istina da usvajanje ovog Ugovora nema nikakve štetne posljedice po opštinu Budva u vidu bilo kakve materijalne nadoknade. Štaviše, Opština Budva je Ugovorom o kupoprodaji potpuno zaštićena u svim fazama postupka, a grad će dobiti renomirani hotelski kompleks sa pet zvjezdica, koji će otvoriti nova radna mjesta u novim ekskluzivnim kapacitetima, koji nam nedostaju i po kojima je Budva posljednjih godina prepoznata u regionu i Evropi. Izgradnjom neophodne komunalne infrastrukture valorizovaće se dodatno ostali zemljišni kompleksi u vlasništvu opštine Budva", navodi se u saopštenju Rađenovića.

Rađenović je kazao da će efekti realizacije tog Ugovora biti značajni, ne samo za opštine Bar i Budvu, već i državu Crnu Goru.

"To pokazuju i izvještaji o ekonomskoj isplativosti, te stoga smatram da Saglasnost koju danas dajem govori o ozbiljnom pristupu jednom značajnom projektu, iza kojeg ne treba da stoje bilo kakva politička prepucavanja, već isključivo interes građana Crne Gore i naših turista", navodi se u saopštenju predsjednika Opštine Budva.

Preporučujemo za Vas