Tender za istraživanje nafte i gasa završava se sjutra

Za dodjelu ugovora o koncesiji najveće interesovanje su pokazale kompanije iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD)
0 komentar(a)
Naftna platforma, Nafta more, Foto: Shutterstock
Naftna platforma, Nafta more, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.05.2014. 10:38h

Ponude na tender za dodjelu koncesija za proizvodnju ugljovodonika u crnogorskom podmorju moguće je dostavljati još sjutra do 15 sati.

Ministarstvo ekonomije objavilo je 7. avgusta prošle godine tender za dodjelu koncesija za proizvodnju ugljovodonika, a rok je, na zahtjev kompanija zainteresovanih za učešće, produžen sa 28. februara na 15. maj ove godine.

Tender obuhvata 13 blokova u Jadranskom moru ukupne površine 3,19 hiljada kilometara kvadratnih.

Za dodjelu ugovora o koncesiji najveće interesovanje su pokazale kompanije iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Među 26 kompanija koje su zainteresovane za dodjelu ugovora, nalazi se sedam britanskih i to Geopartners limited, Sterling energy PLC, Northern Petroleum PLC, Premieroil, Seaenergy PLC, JX Nippon Exploration and Production i BG Group.

Od američkih kompanija interesovanje su pokazale Hess Corporation, Exxonmobil International limited, Nobile Energy, Anadarko International Energy Company i Marathon.

Zainteresovanost za dodjelu ugovora pokazala je i srbijanska Nis Gazpromneft, italijanske Edison SpA i Eni, njemačke Wintershall i RWE DEA, francuski Total, norveška Statoil Asa, švajcarska White Falcon, Woodside iz Australije i Ina iz Hrvatske.

Kriterijumi za dodjelu ugovora o koncesiji sadrže minimalne i uslove koji će se koristiti kao osnova za ocjenjivanje ponuđača koji najviše odgovaraju za efikasno istraživanje i proizvodnju ugljovodonika na teritoriji Crne Gore.

Zainteresovanost za dodjelu ugovora pokazala je i srbijanska Nis Gazpromneft, italijanske Edison SpA i Eni, njemačke Wintershall i RWE DEA, francuski Total, norveška Statoil Asa, švajcarska White Falcon, Woodside iz Australije i Ina iz Hrvatske

Ponuđač koji se prijavljuje za operatora u dubokim vodama, odnosno dubljim od 500 metara ili u sredinama gdje se očekuje bušenje pod visokim pritiskom i visokim temperaturama, mora da ima realizovanu najmanje jednu bušotinu u podmorju ekvivalentne dubine vode, operativnih i ekoloških uslova.

Kriterijumi za drugi korak evaluacije dostavljenih ponuda se odnose na to kako prikazana ekspertiza može dati aktivan doprinos ekonomičnom, bezbjednom i prudencijalnom istraživanju, potrebnu finansijsku sposobnost za realizaciju istraživanja, predloženi obavezni radni program za predmetnu površinu u kojem su naznačene aktivnosti iz oblasti geonauka, uključujući seizmička istraživanja, broj bušotina i kako koncesionari predlažu da se realizuje efikasno istraživanje ugljovodonika.

Bonus video: