Petros Statis ubacio još 1,5 miliona eura

Dokapitalizacija obavljena po nominalnoj cijeni od jedan euro
281 pregleda 0 komentar(a)
Petros Statis, Foto: Boris Pejović
Petros Statis, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.05.2014. 18:33h

Većinski vlasnik First financial banke (FFB) Sigma delta holdings okončao je dokapitalizaciju banke sa 1,5 miliona akcija nominalne vrijednosti od jednog eura, ozvaničeno je juče iz ove banke.

Banka sada ima 13,7 miliona akcija. Jedini vlasnik Sigme je grčki biznismen Petros Statis, a sada će svoj udio u banci povećati sa 11,2 na 12,7 miliona akcija ili na oko 94 odsto akcija.

Skupština akcionara je u martu donijela odluku o dokapitalizaciji kroz zatvorenu emisiju dva miliona akcija postojećim akcionarima po nominalnoj cijeni od jedan euro, ali je učestvovala samo Statisova firma.

Banka je osnovana 2007. godine kao dio Restis grupe grčkog biznismena Viktora Restisa. On je prošle godine u julu uhapšen u Grčkoj zbog istrage o finansijskim malverzacijama, a od decembra se brani sa slobode. U oktobru prošle godine prodao je 11,4 miliona akcija u FFB na Montenegro berzi za pola miliona eura po cijeni od 4,39 centi po akciji. Većinu akcija tada je kupio Statis, a manji dio direktor banke Predrag Drecun.

Drecun je u martu ove godine prodao Statisu dio kupljenih akcija - 671 hiljadu po cijeni od 37 centi za ukupno 250 hiljada eura. On će sada imati nešto manje od četiri odsto akcija.

Iz Centralne banke su prošle godine saopštili da je potrebna dokapitalizacija tri banke, ali nijesu saopštavali koje. Prema izvještaju CBCG za prošlu godinu neraspoređeni gubitak banke iznosi 7,9 miliona eura.

Banka je prvo tromjesječje ove godine završila sa profitom od 8 hiljada eura, a dobit za prošlu godinu iznosila je 62 hiljade eura. Od osnivanja do 2012. većinom se bavila poslovanjem sa privredom, a tada širi poslovanje i za građane.

Statis je bio Restisov čovjek od povjerenja i vodio je njegove poslove u Crnoj Gori, a sada ih je preuzeo u svoje vlasništvo.

Statis rukovodi kompanijom Adrijatik propertiz koja je zakupac Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže. On se nalazi i u kompanijama Vires, Golden Estate, First Holidays, koje se bave građevinarstvom i razradom projekata, a posjeduju zemljište u Podgorici, Kolašinu i Reževićima. Prošle godine kupio je i 99 odsto vlasništva u kompaniji Media nea koja izdaje “Dnevne novine”.

Bonus video: