Iz Prve traže da joj sud nađe nalog o prenosu novca

“Ja mogu dobiti original iz Prve banke samo ako tamo dođem sa topom”, kazao je punomoćnik preduzeća Feman
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2014. 16:55h

Prva banka Crne Gore tražila je juče od Privrednog suda da pribavi originalna dokumenta da je Holder broker diler toj banci dao nalog 24. decembra 2009. o prenosu novca prihodovanih od prodaje akcija Elektroprivrede na račun jagodinske firme Feman. Predstavnici banke ovo su tražili juče u nastavku suđenja nezadovoljni prethodnim izjavama svjedoka i vještačenjem u sporu koji protiv nje od prošle godine vodi Feman.

Vlasnik ove kompanije Miodrag Nikolić, koji je i poslanik vladajuće naprednjačke koalicije u Skupštini Srbije, tužbom pred sudom od Prve banke, koju kontroliše brat premijera Aco Đukanović, traži nadoknadu od skoro 17.000 eura plus 6.000 eura za kamate. On tvrdi da više od četiri godine ne može da naplati dio novca prihodovanog nakon što je na berzi krajem septembra 2009. prodao akcije Elektroprivrede italijanskoj kompaniji A2A.

Sudija Borjanka Zogović uvažila je zahtjev Prve banke i zatražila zvanično da joj bivši stečajni upravnik Holder brokera Dejan Keković, koji je, u međuvremenu, promijenio profesiju i postao sudski izvršitelj, dostavi ova dokumenta do narednog ročišta 27. maja.

U ime Prve banke to je od suda zatražio juče njen punomoćnik Petrašin Kasalica, a ovaj zahtjev doveo je i do komične situacije pri kraju rasprave u ovom sudskom sporu.

“Insistiram da se original donese”, saopštio je Kasalica.

“Ja mogu dobiti original iz Prve banke samo ako tamo dođem sa topom. Nemoj me Petrašine tjerati da ginem”, odgovorio je punomoćniku Prve banke Vasilije Miličković, punomoćnik Femana, što je izazvalo opšti smijeh u sudnici.

On je napomenuo da su prethodno pred sudom bivša službenica Prve banke Ljerka Rondović i bivša radnica Holder brokera Marija Mitrić potvrdile da je dat nalog o prenosu novca Femanu, kao i da je vještak finansijske struke Hamid Šabović svojim nalazom utvrdio da su računi brokerske kuće bili prohodni, te da se ovaj nalog morao izvršiti.

Računi Holder brokera, kao i njegov devizni račun bili su prohodni 24. decembra 2009. kada je dat nalog Prvoj banci Crne Gore da prenese 43,1 hiljade eura na račun jagodinske firme Feman, ali to ova poslovna banka nije uradila. Zbog propusta banke, kako tvrdi tužilac, isplata novca firmi prvo je kasnila, da bi naknadno dobio samo 26.160 eura.

Kasalica je na prethodnom ročištu pokazao kopiju naloga za plaćanje sa memorandumom Holder brokera od 19. maja 2010. kojim se traži da se Femanu uplati 26.212 eura, što je banka, kako tvrdi, i uradila.

Galerija

Bonus video: