Da li bi Vlada i doplaćivala budućem koncesionaru Aerodroma Crne Gore?

Godišnji prihod države bi od davanja aerodroma iznosio 5,87 miliona eura, Aerodromi Crne Gore lani ostvarili dobit od 5.166.060 eura
255 pregleda 15 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Aerodromi Crne Gore
Aerodrom Tivat, Foto: Aerodromi Crne Gore
Ažurirano: 25.08.2018. 13:42h

Nacrt koncesionog akta za aerodrome koje je pripremilo Ministarstvo saobraćaja Osmana Nurkovića (BS) ne eliminiše mogućnost da država dođe u situaciju da budućem koncesionaru vazdušnih luka u Tivtu i Podgorici, plaća više novca nego što će od njega godišnje prihodovati na ime koncesione naknade.

U nacrtu se ne navodi koji je to minimalni udio u godišnjim bruto-prihodima Aerodroma, a koji očekuje da budući koncesionar ponudi Vladi.

„Znajući da dio bruto prihoda koji će se dijeliti predstavlja parametar za ponudu, i znajući da je koncesioni akt javni dokument, pretpostavke iznosa prihoda koji će se dijeliti neće se uključiti u ovaj dokument. Ipak, detaljna finansijska analiza ovog parametra je sprovedena od strane Ministarstva,” piše u tom dokumentu.

U nacrtu koncesionog akta, koji je sa nacrtom ugovora na javnoj raspravi do 10. septembra, podatak je da kompletni ekonomski efekti koji Vlada očekuje od davanja u koncesiju aerodroma Tivat i Podgorica na 25 godina, iznose 246,8 miliona eura.

Ako se iz toga odbije najmanje 100 miliona eura, koliko Ministarstvo računa da će od budućeg partnera odmah dobiti na ime “predujma koncesione nakade”, ostaje 146,8 miliona eura koliko će državna kasa od koncesionara prihodovati u narednih četvrt vijeka na ime plaćanja godišnjeg udjela u prihodima aerodroma, te prihoda od poreza i troškova povezanih sa javno-privatnim partnerstvom.

U prosjeku - godišnji prihod države bi od davanja svojih kapitalnih saobraćajnih objekata kakvi su aerodromi iznosio po 5,87 miliona eura.

Država trenutno kroz sopstveno preduzeće Aerodromi Crne Gore (ACG), čiji je stopostotni vlasnik, ostvaruje značajno veći godišnji prihod. Naime, ACG je lani ostvario dobit od 5.166.060 eura, osam odsto veću u odnosu na 2016. godinu. Da nije izvršena ispravka potraživanja (odnosno otpisa potraživanja) od nacionalne aviokompanije “Montenegro erlajns” (MA) od 7.211.360 eura, lanjska dobit ACG prije oporezivanja bi iznosila 12.377.420 eura.

Na lanjski iznos dobiti ACG od 5,16 miliona eura, inače, valja dodati i druge milionske prihode koje država od te kompanije dobija u vidu poreza.

MA i ACG u međuvremenu su, kako je potvrđeno “Vijestima” iz krugova bliskim vrhu menadžmenta dviju državnih firmi, potpisali novi ugovor o poslovnoj saradnji po kojima je ACG nacionalnoj kompaniji dao nove povlastice i značajno snižene cijene usluga, Njih nacionalni avioprevoznik, kako potvrđuju izvori “Vijesti”, sada redovno plaća.

Ukupno će ACG po tom aražmanu ove godine pružajući usluge MA, prihodovati najmanje oko 4,5 miliona eura.

ACG su do sada svojim novcem ili “gledanjem kroz prste” MA koji je kasnio sa plaćanjima, praktično i podnijeli najveći dio finasijskog tereta za preživljavanje državne aviokompanije.

Menadžment Montenegro erlajnsa, predvođen Živkom Banjevićem, to je iskoristio da stabilizuje kompaniju i značajno optimizuje poslovanje MA, ali ako aerodrome preuzme koncesionar, MA više neće moći da računa na takvu podršku.

Privatni koncesionar teško da će “živim” novcem pomagati crnogorskom avioprevozniku kao što to čini državni ACG

U koncesionom aktu za aerodrome koje je pripremilo Ministarstvo daje se naime, mogućnost budućem koncesionaru da svim aviokompanijama koje koriste crnogorske aerodrome, uključujući i MA, podigne cijene usluga. Istovremeno, država konvesionaru garantuje i da će mu ona nadoknaditi novac, ukoliko MA ne bude bio u stanju da plaća aerodromske usluge. To znači da bi, ukoliko koncesionar odmah za najmanje duplo uveća aktuelne tarife koje ACG-u plaća MA (a što je gotovo izvjesno da će se desiti), država Crna Gora ne da ništa neće prihodovati od očekivane godišnje koncesione naknade za aerodrome, već će privatnom partneru koga bira Ministarstvo, morati da čak i doplaćuje milionske iznose svake godine, samo da on ne bi prekinuo da pruža aerodromske usluge avionima MA.

Bonus video: