Arapi naplatili 12,5 miliona eura od Kneževićeve banke

Iz Atlas grupe saopštili da su pokrenuli postupak u Londonskom sudu međunarodne arbitraže
261 pregleda 0 komentar(a)
Duško Knežević (Novine)
Duško Knežević (Novine)
Ažurirano: 25.08.2018. 13:34h

Arapska kompanija Kaspia Property Holdings naplatila je od Atlas banke 12,5 miliona po osnovu presude koja je od sredine jula u Privrednom sudu imala klauzulu pravosnažnosti, saznaju „Vijesti“ nezvanično iz nekoliko izvora.

Da je do naplate došlo potvrdili su i iz Atlas grupe, koja je saopštila da je zbog svega pokrenula postupak u Londonskom sudu međunarodne arbitraže.

Iz Centralne banke Crne Gore, pozivajući se na poslovnu tajnu, o tome nijesu htjeli da se izjašnjavaju, ali su saopštili da je u toku neposredna kontrola Atlas banke. Poručeno je da na dnevnom nivou prate sva dešavanja u cilju zaštite stabilnosti ukupnog finansijskog sistema.

Novac su Arapi naplatili posredstvom izvršitelja Vidaka Latkovića koji je transakciju obavio preko Prve banke, a koji juče nije odgovarao na telefonski poziv novinara.

Apelacioni i Privredni sud su obavezali banku Duška Kneževića da kompaniji Kaspia isplati 12 i po miliona na osnovu bezuslovne bankarske garancije koja je izdata sredinom maja 2015. u korist predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, za kojeg se tvrdi da Arapima nije vratio taj novac.

„U skladu sa odredbama Zakona o bankama, traženi podaci predstavljaju poslovnu tajnu i, kao takvi, ne mogu se objavljivati“, rečeno je „Vijestima“ u odgovoru na pitanje da li je (i kada) u platnom prometu, arapska kompanija Kaspia, po osnovu pravosnažne i izvršne presude, naplatila 12,5 miliona od Atlas banke.

CBCG, na čijem čelu je Radoje Žugić, upitana je da li je ta institucija, u međuvremenu, preduzimala mjere prema ovoj banci, u cilju očuvanja crnogorskog finansijskog sistema i eliminisanja moguće štetnih uticaja po “krvotok” domaće privrede:

„CBCG pažljivo prati sve aspekte poslovanja banaka, sa posebnim fokusom na kreditni rizik, te rizik likvidnosti i reputacije, kao i sve druge elemente koji mogu imati uticaja na finansijsku stabilnost, koja je ključni preduslov ukupne, makroekonomske stabilnosti. U skladu sa navedenim, u toku je neposredna kontrola Atlas banke, te CBCG, na dnevnom nivou, prati sva dešavanja i u prilici je da izvršava svoju funkciju, odnosno preduzima odgovarajuće mjere u okviru svoje nadležnosti radi zaštite stabilnosti ukupnog finanijskog sistema“, odgovoreno je iz Centralne banke.

Iz Atlas banke više od dvije godine tvrde da se ne radi o validnoj garanciji već o njenom nacrtu, iako su sudovi utvrdili da je bezuslovnu garanciju 20. maja 2015. potpisao bivši direktor banke Đorđe Đurđić, sada direktor Univerzal capital banke.

Iz Atlas banke su početkom jula ove godine saopštili da će tražiti reviziju Vrhovnom sudu povodom pravosnažne presude.

Atlas grupa: Žalili smo se, greška sudova, a izvršitelj naplatio za drugu firmu

Iz Atlas banke su početkom jula saopštili da će izjaviti reviziju Vrhovnom sudu povodom presude, a juče potvrdili iz pres službe Atlas grupe da su pokrenuli postupak u Londonskom sudu međunarodne arbitraže.

“Apelacioni sud je slijedio metod rada Privrednog i propustio da utvrdi bitne povrede odredaba parničnog postupka i sve relevantne činjenice. Do njih bi nesporno došao izvođenjem određenih dokaza, kao što je saslušanje krajnjih vlasnika tužioca Kaspia property holdings - Talea Haydarova i Nijata Haydarova, kao i njihovog oca - ministra za vanredne situacije u Vladi Azerbejdžana, koji je vlasnik Gilan Holdinga iz Azerbejdžana”, saopšteno je iz Atlas grupe.

Iz ove grupacije su istakli da kompanija Kaspia “nikada nije isplatila nijedan euro Kneževiću, a tužba sa ciljem naplate od Atlas banke 12,5 miliona eura je zapravo pokušaj neosnovanog bogaćenja vlasnika Kaspie”, ocjenjuju iz Atlas grupe. Oni navode da “izvršenje koje je sproveo javni izvršitelj Vidak Latković nije sprovedeno u korist računa Kaspia property limited holding, nego u korist računa druge firme - THK investment limited, što sa aspekta Zakona o izvršenju predstavlja grubi formalno-pravni propust”.

Sa CBCG, istakli su oni, imaju redovnu komunikaciju i saradnju.

„Isplata po presudi apsolutno nije ugrozila likvidnost i stabilnost Atlas banke, budući da je banka nedavno dokapitalizovana drugom tranšom u iznosu od 5.000.000 eura. Time je zajedno sa prvom tranšom dokapitalizacije od 24.07.2017. banka dokapitalizovana sa ukupno 10.000.000 eura”, naveli su iz Atlas grupe.

Bonus video: