Odloženo pripremno ročište po tužbi CEZAP-a protiv Hipo banke

CEZAP je podnio tužbu u ime 300 klijenata i to je prva kolektivna tužba protiv neke banke u Crnoj Gori
85 pregleda 0 komentar(a)
Hypo banka, Foto: Diepresse.com
Hypo banka, Foto: Diepresse.com
Ažurirano: 12.05.2014. 12:23h

Pripremno ročište po tužbi Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) protiv Hipo Alpe Adria banke zbog kredita odobrenih u švajcarskim francima odloženo je danas jer je advokat banke Vanja Mugoša uložio žalbu Višem sudu zbog dva rješenja Osnovnog suda.

"To je žalba na rješenje o stupanju određenih lica na stranu tužioca i na rješenje o troškovima postupka. Spis predmeta je dostavljen Višem sudu na odlučivanje i po njegovom dospijeću odmah će se zakazati ročište", objasnila je "Vijestima" sudija Osnovnog suda Nataša Bošković.

Iz CEZAP-a su naveli da su predsjedniku Višeg suda Borisu Saviću dostavili urgenciju da se o žalbi banke što prije odluči kako bi se postupak odmah nastavio.

Banka je te kredite odobravala 2007. i 2008. godine. Zbog drastične promjene odnosa švajcarskog franka i eura od početka krize mnogim klijentima su na mjesečnom nivou konstantno uvećavani iznosi koje moraju vraćati, pa im je glavnica sada veća nego kada su podigli kredit.

CEZAP je podnio tužbu u ime 300 klijenata i to je prva kolektivna tužba protiv neke banke u Crnoj Gori.

Zbog tog problema skupštinski odbor za ekonomiju održao je konsultativno saslušanje nakon kojeg je preporučeno da bi spor mogao da se riješi vansudskim poravnanjem gdje bi se klijentima omogućilo da kredit otplate po fiksnom kursu koji je odgovarao odnosu eura i švajcarskog franka kada je kredit odobren i fiksnom kamatom.

Poslanici kao moguće rješenje naveli su i da se izmijeni član 404 Zakona o obligacionim odnosima kako bi se preciziralo da se ispunjenje novčane obaveze zahtijeva u domaćem novcu prema kursu koji je važio u trenutku zaključenja ugovora, a ne u trenutku ispunjenja obaveze. To rješenje bi važilo retroaktivno.

Glavni izvršni direktor Hipo Alpe Adria banke u Crnoj Gori Kristof Šoen poručio je poslanicima da će ako nastave da se miješaju u spor koji banka ima sa klijentima zbog kredita u švajcarskim francima, zaštitu tražiti pred domaćim i međunarodnim sudovima tako što će tužiti državu za naknadu štete.

Šoen je optužio odbor da se svrstao na stranu tužilaca, umiješao u sudski postupak, što je predsjednik odbora Aleksandar Damjanović (SNP) rekao je da su ocjene i stavovi odbora u skladu sa Ustavom i Poslovnikom Skupštine, te da se nijesu umiješali u sudski postupak.

Bonus video: