"Partizanski put" traži milion eura

Đeka je ocijenio da je pravda na strani Ulcinja ali „da neko čitavo vrijeme preko sudskih instanci pokušava da uzme ono što mu ne pripada i što je već davno isplaćeno“
0 komentar(a)
Fatmir Đeka, Foto: Boris Pejović
Fatmir Đeka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.05.2014. 19:42h

Žiro-račun ulcinjske Opštine bio je blokiran prošle srijede po presudi Apelacionog suda u korist beogradske firme “Partizanski put”, ali je Privredni sud istog dana tražio novo vještačenje spora vrijednog više od milion eura, potvrdio je “Vijestima” predsjednik Opštine Fatmir Đeka. Tako se lokalna vlast makar privremeneo spasila finansijkog kolapsa koji bi uslijedio nakon što bi beogradska firma danima do konačne naplate uzimala novac iz onako tanke gradske kase.

Đeka je ocijenio da je pravda na strani Ulcinja ali „da neko čitavo vrijeme preko sudskih instanci pokušava da uzme ono što mu ne pripada i što je već davno isplaćeno“. On je pojasnio da strukturu tog duga čini glavnica spora u vrijednosti od oko 560.000 eura a ostatak kamata.

“Ne želim da komentarišem odluke suda ali je čudno da neko traži i opet dobije glavnicu spora iako je novac po tom osnovu jednom već skinut sa našeg žiro računa prije šest godina. Da je nova blokada zbunjujuća, potvrđuje i činjenica da je Opština 2009. dobila spor ali nije bilo mogućnosti da vrati glavnicu jer su Beograđani u međuvremenu prema svemu sudeći, ugasili firmu”, kazao je Đeka koji je naslijedio problem koji datira još od prije 24 godine, kada je SO Ulcinj stambenoj zadruzi „Partizanski put“ dodijelila urbanističke parcele na najatraktivnijim lokacijama na Pristanu površine oko šest hiljada kvadrata.

Te godine zaključen je i ugovor između te zadruge i tadašnjeg SIZ-a stanovanja o učešću investitora u uređenju gradskog zemljišta, o obavezama SIZ-a u odnosu na to i uslovima ustupanja objekata i Ploče na Pristanu. Zadruga je tada uplatila Opštini milion maraka kao prvu ratu za nadoknadu zemljišta ali su kasnije ekonomske i političke okolnosti uslovile izostanak investicija i kršenje odredbi iz ugovora. Beograđani su u međuvremenu tužili Crnu Goru i Ulcinj tražeći povraćaj novca uz nadoknadu štete, i odbijajući vansudsko poravnanje.

U svojstvu “umiješača” javila se dva privatna preduzeća iz Bara

Prije više godina, Partizanski put, na osnovu presude, blokirao je račun Opštine i naplatio blizu 700.000 eura glavnog duga. Nekadašnji zastupnik Opštine, podgorički advokat Zoran Piperović, tvrdio da je ugovor SIZ- a, Zadruge i Opštine raskinut krivicom tužioca.

On je tada u izjavljenoj reviziji naveo da je tužilac učinio sve da ne dođe do realizacije ugovora. Advokat je tada tvrdio i da Partizanski put ne postoji kao pravno lice, da nema žiro račun, da je ispisan iz registra privrednih društava u Srbiji te da se u njegovo ime, u svojstvu „umiješača“, pojavljuju dvije privatne firme iz Bara.

Bonus video: