Izrečene dvije novčane kazne od po 150 eura

Od ukupno 21 pritužbe, koliko ih je evidentirano od ponedjeljka, tri nijesu dobile odgovor. Te pritužbe su se odnosile na nelegalno parkiranje i paljenje plastike
177 pregleda 1 komentar(a)
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.05.2014. 09:57h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirana ukupno 21 primjedba, na osnovu kojih su izrečene dvije novčane kazne od po 150 eura.

Novčana kazna od 150 eura ove sedmice je, uz prekršajni naloga, izrečena Domu starih Duga u Danilovgradu, jer su inspektori utvrdili da jedan radnik obavlja djelatnost bez sanitarne knjižice, kao i da doprinosi nijesu uplaćivani posljednje dvije godine, zbog čega je Poreska uprava blokirala žiro-račun poslodavcu.

“Poslodavcu je naloženo da u roku od dva dana dostavi prijave na uvid”, navodi se u izvještaju inspektora koji su obavili kontrolu po osnovu pritužbe o neprijavljenim radnicima i lošim higjenskim uslovima u Domu.

Neprijavljeni i neosigurani radnici, isplata zarada “na ruke”, kao i neisplaćene posljednje dvije plate i prekovremeni rad bili su razlog zbog kojeg je ove sedmice podnijet prekršajni nalog i izrečena novčana kazna od 150 eura nikšićkom Taniju.

Inspektori su prilikom kontrole noćnog kluba Zlatna dama u Meljinama kod Herceg Novog utvrdili da objekat nema pisano uputstvo za slučaj požara i naložili poslodavcu da otkloni nepravilnost. Noćni klub Zlatna dama je prijavljen za neizdavanje fiskalnih računa i neprijavljene radnike.

Neprijavljeni i neosigurani radnici, isplata zarada “na ruke”, kao i neisplaćene posljednje dvije plate i prekovremeni rad bili su razlog zbog kojeg je ove sedmice podnijet prekršajni nalog i izrečena novčana kazna od 150 eura nikšićkom Taniju

Inspektori su prilikom kontrole preduzeća Viner co iz Podgorice, koje je prijavljeno za nelegalno obavljanje djelatnosti, utvrdili da se objekat ne nalazi na navedenoj adresi.

U Bijelom Polju je ove sedmice prijavljeno sedam objekata za nelegalno obavljanje djelatnosti i neplaćanje poreza, ali njihova imena nijesu navedena. Inspektori su utvrdili da prijavljeni objekti nijesu obavljali ugostiteljsku djelatnost i najavili da će biti ponovo kontrolisani.

Nepravilnosti nijesu utvrđene u 11 od ukupno 18 pritužbi na koje su građani dobili odgovor. Nepravilnosti nijesu utvrđene kada je riječ o pekari Trend i Salonu ljepote u Ulici Svetozara Markovića u Podgorici, podgoričkom marketu Luksen, buregdžinici Beno u Tuzima, kafani Lovac u Mojkovcu, Veterinarskoj ambulanti Popović u Baru, Vili Azuro u Bijeloj kod Herceg Novog, Domu kulture u Ulcinju, butiku Stradivarius u Delta Cityu i nikšićkoj Galeriji.

Od ukupno 21 pritužbe, koliko ih je evidentirano od ponedjeljka, tri nijesu dobile odgovor. Te pritužbe su se odnosile na nelegalno parkiranje u Podgorici i Nikšiću i paljenje plastike u zgradi u Bijelom Polju.

Kampanja Budi odgovoran, koju su krajem decembra pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, trebalo bi da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Kampanja Budi odgovoran, koju su krajem decembra pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, trebalo bi da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajt www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: