FT: Kako je Crna Gora postala odredište za najveće jahte na svijetu...

Procjenjuje se da će inostrana ulaganja u Boku Kotorsku u narednih pet godina iznositi čak 2,5 milijarde eura
205 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2014. 09:52h

Bokokotorski zaliv u Crnoj Gori postao je veliko pristanište za superjahte. Crna Gora, iako nema veliku obalu, oživljava svoju pomorsku istoriju i to na način da razvojem marina nastoji privući strane investitore te bogate jahtaše, piše Financial Times.

Procjenjuje se da će inostrana ulaganja u Boku Kotorsku u narednih pet godina iznositi čak 2,5 milijarde eura! Crnogorska vlada je, u cilju privlačenja svjetske jahtaške elite te stranih ulagača, srezala PDV na pomorske uluge sa 19 na 7 odsto.

Investitorima se nudi sve što se može. Naprimjer, u toku je tender za uređenje starog brodogradilišta u Bijeloj, a italijanski i holandski investitori najavljuju ulaganje od minimalno 15 miliona eura. Brodogradilište će pružati usluge popravka jahti te opremanja.

Sa strategijom privlačenja bogatih posjetilaca i ulagača Crna Gora je počela odmah nakon proglašenja nezavisnosti, 2006. godine, kada je bivša pomorska baza u Tivtu prodata kanadskom milijarderu Piteru Manku. On je tamo izgradio marinu Porto Montenegro, ali sa stanovima te prostorima za najam i slobodno vrijeme. Otvorena je 2009. godine. Ove godine biće otvoren i Regent hotel, što će biti prvi internacionalni hotelski brend u zalivu.

Stan u Porto Montenegru za sedam miliona, šeik nudi šest >>>

Do danas je Mankov konzorcijum prodao 130 apartmana u venecijanskom stilu, a investitorima se rizik isplatio jer je u četiri godine vrijednost njihove imovine narasla za 60 do 70 odsto. Naprimjer, 48 apartmana u novom objektu Ksenija, koji će biti u potpunosti završen idućeg ljeta, prodaju se jako dobro iako nisu nimalo jeftini. Cijena jednosobnog od 77 kvadratnih metara je 368.000 eura. Rusi čine 40 odsto kupaca.

Marina Porto Montenegro nudi posjetiocima internacionalne brendove butika i restorana, sportske sadržaje uključujući 64-metarski bazen, a ima čak i međunaorodnu školu Knightsbridge. Jasno je da je s izgradnjom marine porasla cijena i nekretnina u okolini. Porto Montenegro se pozicionirala kao jedna od najvećih marina u Evropi.

"Možemo prihvatiti i najveću mega-jahtu", kaže direktor marine Toni Braun koji je nedavno sklopio ugovor sa kraljevskom porodicom iz Saudijske Arabije za tri jahte od 125 metara iz njihove Zlatne flote.

Usluge koje marina pruža su od uobičajenih poput čišćenja i prodavanja vinjeta do dostave pice na brod. Cijene su, međutim, iste kao u sjevernom Jadranu i još uvijek niže od onih na Mediteranu. Toni Braun tvrdi kako bi sidrenje 25-metarske jahte u Porto Cervu u Sardiniji koštalo 245 odsto više nego u Portu Montenegru.

Isto tako, jahtaši u Crnoj Gori mogu kupiti gorivo bez carine, što predstavlja uštedu od oko 40 odsto, ali pod uslovom da je jahta koja je pod stranom zastavom privremeno napusti crnogorske vode u roku od 24 sata od točenja goriva.

Na tragu uspjeha marine Porto Montenegro, u pripremi je još jedan veliki projekat koji finansiraju Azmont Investemans. Smješten je na drugoj strani Bokokotorskog zaliva, u blizini Herceg Novog. Na površini od 25 hektara biće smještena marina koja će moći prihvatiti jahte duge do 250 metara, a gradiće se i 100 apartmana te 40 vila. Projekat bi trebalo da bude zavšen do 2016. godine.

Galerija

Bonus video: