Damjanović: Da se preispita poslovanje DKP

Sjednica odbora na kojoj će se poslanici izjasniti o toj inicijativi zakazana je za narednu sedmicu
7 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Luka Zeković
Aleksandar Damjanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.05.2014. 09:12h

Poslanik SNP -a Aleksandar Damjanović (SNP) podnio je incijativu da odbor za ekonomiju održi konsultativno saslušanje na kome bi se pribavile informacije o tome kako se sprovodi politika ostvarenja budžetskih prihoda od prodaje i prometa duvanskih proizvoda sa naglaskom na poslovanje Duvanskog kombinata Podgorica (DKP) u stečaju.

Predlog je da se saslušaju ministri finasija i poljoprivrede Radoje Žugić i Predrag Ivanović, stečajni upravnik DKP -a Veselin Raičević, direktor Agencije za duvan Branislava Božović i predstavnik Udruženja za zaštitu innteresa manjinskih akcionara Žarko Knežević.

Sjednica odbora na kojoj će se poslanici izjasniti o toj inicijativi zakazana je za narednu sedmicu.

U obrazloženju incijative Damjanović je naveo da je naplata prihoda od akciza od početka godine niža u odnosu na plan, pa ako se nastavi taj trend neće se ostvariti planirani prihodi za ovu godinu.

“Uz to, neophodno je riješiti dileme oko naplate postojećih dugova duvanske industrije prema državi i akcionarima, naročito sa aspekta viskog poreskog duga i sa aspekta potencijalnih prihodako koje država može da ima pravilnom valorizacijom poslovanja nosilaca te industerije” obrazložio je Damjanović.

DKP je prvi na listi poreskih dužnika sa odugom od 41,4 miliona eura.

Udruženje za zaštitu interesa manjinskih akcionara dostavilo je dopis odboru gdje ukazuju na probleme te firme.

Stečaj u DKP je uveden u maju 2010. godine.Iako je podniejta izjava o namjeri za reorganizaciju Raičević je suprotno zakonu prodao imovinu Zetagradnji Blagote Radovića za 13,2 miliona eura zbog čega su manjinski akcionari pokrenuli postupak za poništenje tog ugovora kod Privrednog suda.

Bonus video: