Moštrokol: Daido metal nije obavezan da isplati otpremnine

Ovo je treći protest bivših radnika koji su organizovali u proteklih mjesec dana tražeći hitno sprovođenje prvobitne odluke Osnovnog suda
1031 pregleda 2 komentar(a)
Filip Moštrokol, Foto: Ivana Komnenić
Filip Moštrokol, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 08.05.2014. 12:56h

Zamjenik direktora fabrike Daido metal Kotor, Filip Moštrokol, kazao je da ta kompanija nije u obavezi da isplati otpremnine bivšim radnicima nekadašnje Industrije ležajeva Kotor, te da je to potvrđeno presudama Višeg i Vrhovnog suda.

Predstavnik radnika Rajko Dašić ocijenio je da je presuda Vrhovnog suda politička odluka, te da je to još jedan primjer uticaja vlasti na sudske instance, nakon čega radnici izvlače deblji kraj.

Ovo je treći protest bivših radnika koji su organizovali u proteklih mjesec dana tražeći hitno sprovođenje prvobitne odluke Osnovnog suda u Kotoru kojom je presuđeno da je Daido Metal u obavezi da im isplati potraživanja nastala nakon uvođenja stečaja u januaru 2001. godine.

Za bivše radnike je problematičan „ugovor o prodaji nekadašnje kotorske industrije ležajeva japanskoj kompaniji Daido metal za 5,8 miliona eura, koji sklopila Vlada Crne Gore nakon uvedenog stečaja jer se, kako kažu, tadašnji predstavnik sindikata odrekao prava radnika na otpremnine bez njihovog znanja.

Nakon što ih je Moštrokol informisao da pojedinačni kolektivni ugovor iz 2000. godine na koji se pozivaju I traže ga na uvid, ne postoji i nije zaveden u arhivi, radnici su ustvrdili da je on postojao te da je očigledno da ga je neko uništio.

"Komapnija Daido metal je isplatila i ispotovala sve što je podrazumijevao ugovor sa Vladom Crne Gore."

To je na kraju dokazao i sud.Svi vaši odnosi sa fizičkim licima koji su ovdje radili ili i dalje rade, nijesu predmet ove kompanije, već odgovore morate potražiti na drugom mjestu.Od kompanije Daido Metal nemate šta da tražite- poručio je Moštrokol, koji je radnicima više od sat vremena strpljivo odgovarao na brojna pitanja. Izašao im je u susret, i tokom protesta iz firme donio kopije presuda Višeg i Vrhovnog suda sa kojima radnici nijesu bili upoznati do danas jer ih o tome nije obavijestio njihov advokat Ilija Đurđevac. Jedan od radnika je potom pozvao telefonom advokata Đurđevca i tražio da se pojavi pred radnicima.

Oko 230 bivših radnika potražuje 200 eura po godini staža I 50 odsto od osam zaostalih zarada koje im se duguju do trenutka uvođenja stečaja, a ti iznosi se kreću od hiljadu do 14 hiljada eura po radniku.

Presudom Vrhovnog suda radnici su obavezni da za sudske troškove plate po 500 eura.

"Preostaje nam jedino da nas sve stave u ponovo aktivirani kotorski zatvor ili da prošire kapacitete Spuža i da nas tamo smjeste", poručio je Dašić.

O daljim potezima, kazali su, odlučiće naknadno.

Bonus video: