Gubitak brodogradilišta Bijela veći od 740.000 eura

Ukupna aktiva kompanije na kraju prvog tromjesečja iznosila je 39,44 miliona eura, 5,7 odsto manje nego u uporednom periodu
0 komentar(a)
Brodogradilište Bijela, Foto: Arhiva "Vijesti"
Brodogradilište Bijela, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.05.2014. 12:25h

Jadransko brodogradilište Bijela završilo je prvi kvartal sa gubitkom od 741,27 hiljada eura, za razliku od istog prošlogodišnjeg perioda kada je imalo dobit od 115,42 hiljade eura.

Poslovni prihodi kompanije na kraju marta su, prema izvještaju o poslovanju objavljenom na sajtu Montenegroberze, pali 29,8 odsto na 3,1 milion eura.

Poslovni rashodi Jadranskog brodogradilišta, za koji je 21. januara raspisan tender za prodaju oko 61,57 odsto akcija, smanjeni su deset odsto na 3,78 miliona eura. Na troškove zarada, naknada i ostale lične rashode se odnosilo 1,49 miliona eura.

Ukupna aktiva kompanije na kraju prvog tromjesečja iznosila je 39,44 miliona eura, 5,7 odsto manje nego u uporednom periodu.

Akumulirani gubitak kompanije iznosi 10,97 miliona eura.

Dugoročna rezervisanja i obaveze kompanije iznosile su 2,34 miliona eura, a kratkoročna 16,37 miliona eura.

Savjet za privatizaciju raspisao je tender za prodaju 61,57 odsto kapitala Jadranskog brodogradilišta Bijela 21. januara.

Tenderski postupak se sprovodio u dvije faze. Rok za podnošenje dokumentacije kojom se dokazuje ispunjenost kvalifikacionih uslova bio je 17. februar i nakon tog roka interesovanje su pokazale italijanska kompanija Fincantieri, holandska Damen Shipyards Group i konzorcijum kojeg čine Blotraco Shipping Kipar, Roman Denkovych i UAB Litana ir KO Litvanija.

Tenderska komisija za privatizaciju je nakon toga odbacila ponudu koju je dostavio konzorcijum.

Preostala dva ponuđača ušla su u naredni krug tenderskog postupka koji je podrazumijevao da do 15. aprila dostave ponude za kupovinu 61,57 odsto državnog akcijskog kapitala crnogorske kompanije, što je jedina i uradila holandska Damen Shipyards Group, ali je i ta ponuda odbijena, jer, kako je objašnjeno, nije bila formalno ispravna i nije ispunjavala zahtijevane uslove.

Za Jadransko brodogradilište do sada je nekoliko puta bezuspješno raspisivan tender.

Bonus video: