150 godina Sosijete ženeral banke: Stalan rast odobrenih kredita i depozita

Banka je tokom 19. i 20. vijeka finansirala velike projekte kao što su izgradnja Ajfelovog tornja, Panamskog i Sueckog kanala...
74 pregleda 0 komentar(a)
Sosijete ženeral, Foto: Zoran Đurić
Sosijete ženeral, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.05.2014. 12:36h

Sosijete ženeral banka Montenegro juče je svečano obilježila 150 godina od osnivanje svoje centrale u Francuskoj.

Glavni izvršni direktor Sosijete ženeral banke Montenegro Branka Pavlović kazala je da banka u Crnoj Gori posljednjih nekoliko godina, uprkos krizi, u kontinuitetu ostvaruje odlične poslovne rezultate.

"Rast i razvoj u svim segmentima je potvrđen značajnim rastom tržišnog učešća koje je u nekim kategorijama poraslo sa 6 na čak 14 odsto. Konstantan rast nivoa odobrenih kredita privredi i građanima najvidljiviji je pokazatelj da Sosijete ženeral značajno doprinosi razvoju ekonomije Crne Gore. Samo u prošloj godini ovaj rast iznosio je više od 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu", kazala je Pavlović.

Ona je navela da su na tržištu prepoznati kao konzervativna bankarska institucija koju odlikuje nizak nivo nenaplaćenih kredita.

"Zbog toga bilježimo konstantan i snažan rast povjerenja naših klijenata koji se između ostalog ogleda i u kontinuiranom rastu depozita, koji su samo u prošloj godini porasli gotovo 23 odsto, odnosno više od 47 miliona eura", kazala je Pavlović navodeći da će na osnovu rezultata iz prvog tromjesječja ove godine može reći da će se takav trend nastaviti i ove godine.

Ona je navela da su nove usluge banke kao što su plaćanje računa putem SMS poruke i kartice kojima se kupovina obavlja na rate odlično prihvaćene na crnogorskom tržištu.

Sosijete ženeral banku (Societe General) osnovala je grupa preduzetnika u Francuskoj 4. maja 1864. godine. Banka je tokom 19. i 20. vijeka finansirala velike projekte kao što su izgradnja Ajfelovog tornja, Panamskog i Sueckog kanala, transibirske i francuske željeznice...

Banka sada posluje u 76 zemalja širom svijeta, ima 32 miliona klijenata i 148 hiljada zaposlenih.

Bonus video: