Bivši radnici najavili da će spriječiti rasparčavanja Vunka

Grba je naveo da ukupni dugovi Vunka iznose 3,2 miliona eura, od čega je za dugove radnicima i povezivanje staža potrebno oko pola miliona
123 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2014. 15:45h

Ukoliko se nastavi planirana prodaja imovine Vunarskog kombinata u dijelovima mi ćemo je spriječiti, kazao je na sjednici Komisije za kontrolu privatizacija predstavnik bivših radnika ove bjelopoljske kompanije Dragan Šćepanović.

Na sjednici su članovi Komisije, Šćepanović i predsjednik nevladine organizacije Bjelopoljski demokratski centar Zdravko Janjušević postavljali pitanja stečajnom upravniku Vunka Radojici Grbi i predstavniku Ministarstva ekonomije Goranu Nikoliću.

Šćepanović i Janjušević naveli su da se želi imovina Vunka “rasprodati za male pare bijelopoljskim tajkunima i kriminalcima”. Oni su izrazili sumnju u regularnost dosadašnje prodaje dijelova imovine Vunka kao što su predstavništvo u Ljubljani, trafostanica fabrike, raznih mašin, kao i da nije poznat satus neke imovine poput predstavništva u Goraždu. Šćepanović je naveo da je tadašnja Vlada prevarila radnike još 1992. godine kada je kompanija prvi put otišla u stečaj, kao i da ima još radnika koji nijesu dobili otpremnine, nije im povezan staž i da se od tada nalaze na Birou.

Grba, koji je stečajni upravnik od 2008, je naveo da je sve radio po zakonu kao i da su, na osnovu prijave nevladinog sektora, inspektori za privredni kriminal jesenas pregladali svu dokumentaciju i da nijesu pronašli nepravilnosti. On je naveo da je bilo devet prodaja imovine kompanije u Bijelom Polju u cijelosti, ali da nije bilo kupaca iako je cijene sa procjenjene sa prvog tendera smanjena u narednim raspisivanjima sa 11,7 na 4,5 miliona.

Poslanik Pozitivne Mladen Bojanić kazao je da Vlada početkom 90-tih nije prevarila samo radnike već i kompaniju iz Mančestera koja je radila studiju oporavka crnogorske tekstilne industrije u kojoj je on bio angažovan.

“Ta studija je pokazala da Vunko ima velike šanse za oporavak jer je imao kvalitetne mašine i veliku zalihu sirovina za proizvodnju. Međutim na kraju su otjerani”, kazao je Bojanić.

On je naveo da je ključni problem što Vlada tokom privatizacije nije tražila strateškog partnera već je većinski paket akcija dala na masovnu vaučersku privatizaciju pa sada i nema većinskog vlasnika.

Poslanik DPS-a Zoran Jelić kazao je da je Vlada pokušala 2004. da nađe strateškog partnera za svojih 34 odsto akcija ali da nije uspjela.

Čak 47 odsto akcija sada se nalazi kod bivših radnika i građana, dok država preko Investiciono-razvojnog fonda ima svega 14,3 odsto.

Jelić je zamjerio Šćepanoviću i Janjuševiću što su upotrijebili termin “kriminalac”, kao i da je opozicija blokirala donošenje izmjena zakona o Fondu rada kojim bi država povezala radni staž radnicima čije su kompanije otišle u stečaj.

“Zašto je ovaj zakon još nije na dnevnom redu Skupštine”, pitao je Jelić.

To je izazvalo polemiku a poslanik DF Veljko Vasiljević je kazao da radnici mogu nekoga nazvali kriminalcem ako imaju dokaze za to, kao i da DPS i SDP imaju većinu u Skupštini i da oni odlučuju kada će neki zakon biti na dnevnom redu a ne opozicija.

“Mi ovdje raspravljamo a posljedicama vaše vlasti duge 25 godina”, kazao je Vasiljević.

“Mi ovdje raspravljamo a posljedicama vaše vlasti duge 25 godina”, kazao je Vasiljević

Grba je naveo da ukupni dugovi Vunka iznose 3,2 miliona eura, od čega je za dugove radnicima i povezivanje staža potrebno oko pola miliona. On je navao da su im se javljali razni partneri koji su obećavali i dvije hiljade radnih mjesta, ali nijesu nudili garancije zbog čega ih nije prihvatio niti je imao saglasnot odbora povjerilaca i akcionara.

Poslanik DPS-a Željko Aprcović pitao je da li bi se prodajom dijela zemljišta, kojim se ne bi ugrozila moguća buduća funkcionalnost fabrike, obezbjediti tih pola miliona eura kako bi izmirile obaveze prema radnicima. Grba je kazao da bi moglo, ali je Šćepanović bio izričito protiv navodeći da će to spriječiti i protestima.

Veljko Zarubica iz DPS-a kazao je da svi moraju da učestvuju u stvaranju ambijenta u kojem bi se našao strateški partner, kao i da je nerealno očekivati da neko u ovoj situaciji zaposli 2.000 ljudi koliko su obećavali neki neozbiljni investitori.

Na ovu njegovu izjavu odgovorio je predsjednik Komisije Janko Vučinić:

“Tih 2.000 radnih mjesta vam je nerealno a onih 40.000 koje je obećao premijer vam je realno”.

“To je potpuno realno. Ostalo nam je još dvije i po godine mandata”, kazao je Zarubica.

Galerija

Bonus video: