Bivši šef borda "Dakića" dobio 34.000 eura, traži još 5.000

Menadžment “Dakića” žalio se Višem sudu na presudu u korist supruga bivše poslanice DPS-a
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2014. 16:09h

Bivši predsjednik Odbora direktora “Radoja Dakića” Zoran Vujanović dobio je pred podgoričkim Osnovnim sudom prvostepenu presudu kojom je bivša fabrika mašina obavezana da mu nadoknadi materijalnu štete na ime neisplaćenog dijela zarada u iznosu koji je procijenjen na oko 34 hiljada eura.

Menadžment “Radoja Dakića” žalio se Višem sudu na ovu sudsku presudu koju je donio sudija Aleksandar Stojanović. Obavljenim vještačenjem tokom postupka utvrđeno je da glavnica potraživanja Vujanovića iznosi 29.455 eura, sa pripadajućom kamatom od presude do isplate i 3.915 eura kamate koju je vještak obračunao.

Krajem januara ove godine Vujanović je podnio novu tužbu protiv “Dakića” kojom traži naknadu od još najmanje 5.000 eura na ime naknade štete “zato što je zadržan više od tri mjeseca u tom preduzeću nakon 16. septembra 2013. kada mu je otkazan ugovor o radu”.

Tvrdi da je do 27. decembra prošle godine dolazio na posao, da mu tuženi nije dozvoljavao da obavlja bilo kakav posao, niti mu isplaćivao zaradu i druga primanja, iako je do tog datuma imao status stalno zaposlenog.

Vujanović je predsjednik uprave “Dakića” bio od 1. januara 2011. do sredine septembra 2013. godine i za to vrijeme mjesečno je primao oko 1.619 eura ili dvije i po prosječne zarade svih zaposlenih u “Dakiću”.

Prosječna plata u preduzeću u skladu sa zaključkom Vlade od 3. maja 2012, a prema podacima menadžmenta, iznosila je 483 eura. To znači da je Vujanovićeva plata trebalo da bude 1.207 eura, a ne koliko je primao.

Vujanović je tužbom tvrdio da ga je shodno odluci Skupštine akcionara od 20. maja 2009. za profesionalno obavljanje funkcije predsjednika borda sljedovala mjesečna naknada od četiri prosječne zarade u tom društvu, što je Osnovni sud prihvatio.

Sudija Stojanović utvrdio je da je Vujanovićev tužbeni zahtjev osnovan te da je bila određena nadležnost skupštine društva da odlučuje o visini zarade predsjednika uprave. Mali akcionari i povjerioci “Radoja Dakića” saznali su koliko primanje uživa bivši šef uprave tek nakon što je njegova mjesečna zarada u iznosu od 1.520 eura, prije nekoliko godina, objavljena u imovinskom kartonu njegove supruge Njegosave Vujanović, bivšeg poslanika vladajućeg DPS-a. Bivši radnici, prema presudama, čekaju preko 40 miliona za neisplaćene zarade.

Član borda “Dakića” Zoran Martinović potvrdio je tokom suđenja da je zarada tužiocu od 2,5 prosječne zarade utvrđena na sastanku u Ministarstvu ekonomije. M.M.

Presudom ponizili bivše radnike

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara “Radoja Dakića” Milan Vukčević kaže da mali akcionari konstantno trpe veliku štetu zbog lošeg upravljanja i rasprodaje imovine.

“U Dakiću se dohodak ostvaruje bez rada, po osnovu izdavanja u zakup i vlasništva nad nekretninama. Ova presuda je ponižavanje malih akcionara, odnosno bivših radnika koji su stvarali imovinu preduzeća. Što se tiče nove tužbe treba pitati preostalih 16 radnika da li je Vujanović ijednog dana došao na posao nakon što je razriješen? To pokazuje kakav je kadar Vlade Crne Gore koji je upravljao “Dakićem”. Možemo zamisliti šta je sve radio tajno, kad ovo radi javno”, istakao je Vukčević.

Galerija

Bonus video: