Sastali se Šoen i Damjanović: Otvoren dijalog je veoma bitan

Sagovornici su razmijenili mišljenja o ocjenama i stavovima Odbora, utvrđenih povodom konsultativnog saslušanja koje je održano 28. marta
0 komentar(a)
Kristof Šoen, Aleksandar Damjanović, Foto: SNP
Kristof Šoen, Aleksandar Damjanović, Foto: SNP
Ažurirano: 06.05.2014. 13:13h

Otvoreni dijalog o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima (CHF) veoma je važan kako bi se to pitanje riješilo na najbolji mogući način, ocijenio je predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović (SNP) i glavni izvršni direktor Hypo Alpe Adria banke (HAAB) Kristof Šoen.Oni su danas razgovarali u Podgorici o kreditima koje je banka odobrila u švajcarskim francima 2007. godine, a zbog kojih je pokrenuta tužba pred Osnovnim sudom.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o ocjenama i stavovima Odbora, utvrđenih povodom konsultativnog saslušanja koje je održano 28. marta na temu Stambeni krediti indeksirani u CHF i promjena devizne klauzule u kreditnim ugovorima – zakonska regulativa. Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) je 17. maja prošle godine podnio tužbu podgoričkom Osnovnom sudu protiv HAAB u ime klijenata koji su podigli stambene kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima. Tužba je podnijeta u saradnji sa advokatskom kancelarijom Velimirović.Iz CEZAP-a su ranije saopštili da je HAAB od majke banke iz Austrije dobila eure koje je dala klijentima, kojima nijesu ponuđeni švajcarski franci. Švajcarski franak, kako su naveli, formalno nije ni ušao u Crnu Goru, a valutna klauzula je postala plod špekulativnog ponašanja HAAB. Iz banke su ranije objasnili da je kamatna stopa po kojoj su odobravali namjenske stambene kredite u švajcarskim francima 2007. i 2008. godine bila ubjedljivo najpovoljnija na tržištu. Iz HAAB-a su kazali da su u svakom momentu postupali u skladu sa zakonom, poštujući sve stavke ugovora. Oni su naveli da banka ne može da utiče na eksterne faktore, kao i da tvrdnje da je švajcarski franak samo fiktivno bio vezan za valutu koja ni u jednom momentu nije ušla u Crnu Goru, niti u bankarski sistem, apsolutno ne odgovaraju istini. Pripremno ročište po tužbi koju je CEZAP podnio u ime oštećenih klijenata zbog odloženo je za 12. maj.

Bonus video: