Spor Prva banka-Feman: Banka je mogla da uplati novac brokeru

“Ja sam naučio na fabrikovanje od strane Prve banke. Oni su spremni na to”, kazao je Miličković. Nastavak suđenja je 12. maja
3 komentar(a)
Aco Đukanović (Novina)
Aco Đukanović (Novina)
Ažurirano: 06.05.2014. 18:12h

Računi Holder brokera, kao i njegov devizni račun, bili su prohodni 24. decembra 2009. kada je dat nalog Prvoj banci da prenese 43 hiljade eura na račun jagodinske firme Feman, ali to ova banka nije uradila. To je kazao vještak finansijske struke Hamid Šabović odgovarajući juče u Privrednom sudu na pitanje Vasilija Miličkovića, punomoćnika Femana.

Punomoćnik banke Petrašin Kasalica pokazao je juče prvi put pred sudom kopiju naloga za plaćanje sa memorandumom Holder brokera od 19. maja 2010. kojim se traži da se Femanu uplati 26.212 eura, što je banka, kako tvrdi, i uradila.

“Iz ovoga se vidi da Holder nije tražio iznos od 43.243 eura, što znači da je u tom momentu bio svjestan da je iznos koji se potražuje tužbom ranije naplaćen (od banke) po osnovu rješenja o izvršenju”, saopštio je Kasalica i predložio da se bivši direktor Holdera Dejan Vasović ponovo sasluša. Kasalica je napomenuo da je dio novca u korist Prve banke prinudno naplaćen sa deviznog, a ne klijentskog računa Holder brokera.

Miličković je posumnjao da je riječ o falsifikatu, a Šabović je nagovijestio mogućnost da dijelimično promjeni nalaz, ukoliko ta fotokopija naloga bude identična originalu.

“Ja sam naučio na fabrikovanje od strane Prve banke. Oni su spremni na to”, kazao je Miličković. Nastavak suđenja je 12. maja.

Vlasnik Femana i poslanik naprednjaka u Skupštine Srbije Miodrag Nikolić, tužbom traži skoro 17.000 i 6.000 eura za kamatu od Prve banke, čiji je najveći akcionar premijerov brat Aca Đukanovića. Nikolić tvrdi da od Prve banke već duže od četiri godine ne može da naplati dio novca od prodaje akcija Elektroprivrede. Feman je prodao italijanskoj firmi A2A 30. septembra 2009. 5.200 akcija EPCG za 43.680 eura. Zbog propusta banke, kako tvrdi tužilac, isplata novca firmi prvo je kasnila, da bi naknadno dobio samo 26.160 eura.

Bonus video: