Na pomolu rješenje u brodogradilištu: Kredit Svjetske banke za Bijelu

Faza realizacije projekta počeće po okončanju tenderske procedure za izbor kompanija koje će sanirati lokaciju
3 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2014. 19:01h

Projekat „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“, u okviru kojeg treba da budu sanirane četiri ekološke crne tačke, među kojima je i deponija grita Jadranskog brodogradilišta Bijela, počeće da se sprovodi u toku ove godine.

“Ukupan iznos potreban za realizaciju iznosi 50 miliona eura, i biće obezbijeđen iz kredita Svjetske banke“, kaže Almina Bučan, projekt menadžer u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Tokom pripremne faze projekta urađene su detaljne studije i predložene opcije sanacije. Nakon „zelenog svijetla” Vlade, Bord Direktora SB trebalo bi i formalno da odobri zajam.

Faza praktične realizacije projekta počeće po okončanju tenderske procedure za izbor kompanija koje će sanirati lokaciju.

Problem grita u Bijeloj aktuelan je decenijama. Nekada je tretiran kao opasan otpad, a nakon primjene novih tehnologija u mnogim zemljama koristi se kao građevinski materijal bezopasan po okolinu.

Tušup odbacuje optužbe da je brodogradilište ekološka bomba.

„Grit koji koristimo je obična samljevena šljaka koja kao nusprodukt nastaje u procesu prerade željeza i posjeduje svu propisanu dokumentaciju. Širom svijeta koristi se kao abraziv za pjeskarenje”, objašnjava Petar Tušup, izvršni direktor Jadranskog brodogradilišta Bijela.

Centar za ekotoksikološka ispitivanja iz Podgorice nedavno je uradio analize grita koje su pokazale da nije opasan za okolinu.

Tušup ističe da u Brodogradilištu posljednjih godina koriste inoviranu tehnologiju primjene grita, takozvano kombinovano mokro pjeskarenje.

Između ostalog , koriste i boje koje su u skladu sa međunarodnim propisima, a grit se sakuplja sa dokova i odlaže u krugu brodogradilišta neposredno nakon pjeskarenja.

U ekološke programe Brodogradilište je do sada uložilo oko 1,8 miliona eura.

Tušup odbacuje optužbe da je ono ekološka bomba.

“U akvatorijumu te 'ekološke bombe' more je kristalno čisto, prepuno riba, a u neposrednoj blizini ljeti su plaže pune kupača”, kaže on, i dodaje da su se “na brodogradilište ostrvili sa više strana u posljednjih nekoliko godina”.

Bonus video: