DF: Pad DPS vraća Luku Bar na svjetsku mapu

Kandidat za odbornika DF mr Dalibor Pelević rekao je da se oko 95 posto svjetske trgovine nerasutih tereta obavlja kontejnerima
95 pregleda 9 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Luka Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.05.2014. 17:43h

Demokratski front Bar je danas saopštio da je izuzeće Luke Bar iz “P3” mreže tri najveća svjetska brodara koji u globalnom kontejnerskom transportu učestvuju sa 40 posto samo jedna od posljedica lošeg upravljanja lukom u minulih 25 godina,”a koje je uticalo na njenu marginalizaciju u odnosu na regionalne luke”.

Kandidat za odbornika DF mr Dalibor Pelević rekao je da se oko 95 posto svjetske trgovine nerasutih tereta obavlja kontejnerima, te da kontejneri sada preuzimaju bitnu ulogu i u prevozu rasutih tereta, pri čemu je pretovar kontejnera “najisplativija lučka djelatnost”.

"Na žalost građana Bara i Crne Gore, “P3” mreža uključuje direktne konkurente luke Bar- luke Rijeka, Kopar i Solun. Danas svega 15 posto robe koja dolazi brodovima u Bar ide na tržište Crne Gore, pa je jasno da će ostatak tereta, koji sada ide preko luke Bar, biti direktno pogođen nižim cijenama pomorskih vozarina i vremenom putovanja do luka uključenih u “P3” mrežu“", navodi Pelević.

Pelević je naglasio da se pobjedom DF i realizacijom mjera ozdravljenja domaće privrede stvaraju uslovi za obnovu lučke mehanizacije i nov pristup korisnicima usluga.

"Godinama se troši državni novac na putovanja po Mađarskoj i regionu, a nijedan kontejner iz Mađarske i ka Mađarskoj nije pošao preko luke Bar, dok preko luke Kopar ide teret za Zapadnu Srbiju iako je od Bara do zapadne Srbije 320, a od Kopra do zapadne Srbije 770 km", ističe Pelević.

On je kazao da DF planira da regionalni put Bar – Krute dužine oko 14km proširi u magistralni put “što će donijeti kvalitetnu vezu građana Mrkojevića i Krajine sa gradom”, te da će riješiti problem najgore dionice puta za posjetioce koji iz jugoistočne Evrope žele stići do zapadne Evrope “uživajući u ljepotama Jadranskog mora”.

"Izgradnjom ove dionice i otvaranjem graničnog prelaza Sukobin za robni promet, luka Bar će tržištu Albanije, Kosova i Metohije i i Makedonije biti bliža za 280 km i umanjiti troškove prolaska kroz tunel Sozina od 36 eura po kamionu u dva smjera. Luka Bar će sa DF na vlasti postati alternativa luci Drač za tržište Albanije, Kosmeta i Makedonije. 25. maja stavićemo tačku na loše upravljanje lukom Bar i Crnom Gorom, želimo da tog dana počne nova privredna era crnogorske istorije, gdje će sa novim ljudima početi funkcionisanje novog-zdravog sistema vrijednosti. Odgovoran odnos prema luci Bar će početi sa odgovornim odnosom prema ljudima koji su u njoj zaposleni i koji u velikom procentu savjesno i časno obavljaju povjerene zadatke sa zastarelom mehanizacijom", zaključio je Pelević.

Bonus video: