Izrečene tri novčane kazne, zabilježene i dvije pohvale

Novčana kazna od 530 eura ove sedmice je, uz dva prekršajna naloga, izrečena podgoričkom Caffee shopu, jer su inspektori utvrdili da dva radnika nemaju ugovore o radu
103 pregleda 1 komentar(a)
parking, Foto: Budiodgovoran.me
parking, Foto: Budiodgovoran.me
Ažurirano: 04.05.2014. 10:00h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano ukupno 49 primjedbi, na osnovu kojih su izrečene tri novčane kazne od 200 eura do 530 eura.

Zabilježene su i dvije pohvale za kafić Babalu u Budvi, zbog dobre usluge, ponude i ambijenta, kao i za pozitivan primjer parkiranja u Ulici Bratstva i jedinstva u Podgorici.

Novčana kazna od 530 eura ove sedmice je, uz dva prekršajna naloga, izrečena podgoričkom Caffee shopu, jer su inspektori utvrdili da dva radnika nemaju ugovore o radu. Caffee shop je prijavljen zbog neizdavanja fiskalnih računa, nabavke robe bez fakturisanja, prodaje pića bez akciznih markica i neprijavljenih i neosiguranih radnika.

Neprijavljeni i neosigurani radnici bili su razlog zbog kojeg je ove sedmice podnijet prekršajni nalog i izrečena novčana kazna od 200 EUR danilovgradskom Megranu. Neažurno vođenje knjiga evidencije bilo je razlog zbog kojeg su inspektori podnijeli prekršajni nalog i izrekli novčanu kaznu od 200 EUR preduzeću R&V Fish iz Podgorice, koje je prijavljeno za nelegalno snabdijevanje smrznutom ribom.

U okviru kampanje je ove sedmice evidentirana i pritužba na prodavnicu Maxi u Ulcinju, zbog neuplaćenih doprinosa. Inspektor je u izvještaju nakon obavljene kontrole naveo da se zahtjev za zaštitu prava za isplatu potraživanja iz radnog odnosa može se podnijeti Inspekciji rada najkasnije mjesec od prestanka radnog odnosa.

„S obzirom na to da je radni odnos prestao 14. januara, inspektor ne može preduzeti mjere iz svoje nadležnosti“, navodi se u izvještaju.

Nepravilnost nije utvrđena prilikom kontrole Slatke kuće Swisslion u Podgorici, obavljene na osnovu prijave o neprijavljivanju radnika.

Od ukupno 49 pritužbi, koje su evidentirane od ponedjeljka, 28 nije dobilo odgovor, dok je 14 u proceduri. Tih 14 prijava, koje su u proceduri, uglavnom su se odnosile na neizdavanje fiskalnih računa.

Pritužbe na koje još nije odgovoreno uglavnom su se odnosile na neizdavanje fiskalnih računa, neprijavljivanje radnika i rad na crno, nepropisno parkiranje, divlju gradnju, prodaju pića bez akciznih markica, korišćenje službenih vozila, rupe na putu i prodaju koverti bez evidencije.

Ove sedmice je evidentirana i prijava nepropisnog parkiranja na kolovoznim trakama vozila oblijepljenih posterima Demokratske partije socijalista (DPS) u Ulici Jovana Tomaševića. Prijavljeno je i da broj koji se nalazi na ambalaži Nikšićkog piva nije besplatan, iako je navedeno da jeste.

Kampanja Budi odgovoran, koju su krajem decembra pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, trebalo bi da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajt www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: