U toku sprovođenje plana reorganizacije hotela Fjord

Irski investitor, Michael Fingleton, koji je 2006. godine kupio Fjord za 5,5 miliona eura, trebalo je da sruši hotel i na njegovom mjestu izgradi novi sa pet zvjezdica
114 pregleda 0 komentar(a)
Fjord, Foto: Arhiva Vijesti
Fjord, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.05.2014. 15:36h

Sprovođenje plana reorganizacije hotela Fjord je u toku, a podrazumijeva namirenje povjerilaca, nastavak poslovanja u svojoj osnovnoj djelatnosti i razvijanje hotelskog kompleksa, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Iz Ministarstva su kazali agenciji Mina-business da je rok za sprovođenje plana reorganizacije 30. jun, dok je rok za stavljanje hotela u funkciju pet godina.

"Investicioni plan predviđa rušenje postojeće zgrade hotela Fjord i izgradnju novog hotela”, rekli su iz Ministarstva.

Krajem 2012. godine, kako su podsjetili, prihvaćen je plan reorganizacije kompanije New Fjord Development, pa na osnovu toga, shodno odredbama Zakona o stečaju, Privredni sud je 17. januara prošle godine donio rješenje o obustavljanju postupka stečaja nad dužnikom.

"Hotel Fjord i pripadajuće zemljište su u cjelosti u vlasništvu investitora”, dodali su iz Ministarstva.

Irski investitor, Michael Fingleton, koji je 2006. godine kupio Fjord za 5,5 miliona eura, trebalo je da sruši hotel i na njegovom mjestu izgradi novi sa pet zvjezdica.

Prema informacijama koje su dobijene od pravnog zastupnika investitora, postoje razgovori aktuelnog vlasnika sa drugim zainteresovanim subjektima, odnosno, potencijalnim operatorima.

"Sve konkretnije aktivnosti biće moguće nakon isteka roka za sprovođenje plana reorganizacije”, dodali su iz Ministarstva.

Vlada je 1. decembra 2011. godine donijela odluku o utvrđivanju prioritetnih turističkih lokaliteta. Na listi prioritetnih lokaliteta se nalazi i hotel Fjord u Kotoru.

"Shodno izmjenama i dopunama Zakona o porezu na nepokretnosti predviđeno je da jedinice lokalne samouprave mogu utvrditi veću poresku stopu poreza od utvrđene za ugostiteljske objekte kategorije jedne, dvije i tri zvjezdice ili ugostiteljske objekte koji se ne kategorišu, a koji se nalaze u zoni prioritetnog turističkog lokaliteta. Ta odluka se primjenjuje od 1. januara ove godine”, objasnili su iz Ministatstva.

Ugostiteljsko preduzeće Fjord osnovano je 1968. godine, sa ciljem da bude nosilac razvoja turističko-ugostiteljskih kapaciteta na području Opštine Kotor.

Kompanija je od 1974. godine poslovala u sastavu složenog preduzeća Montenegroturist Budva, što je karakteristično za tadašnji trend udruživanja i stvaranja velikih sistema. Fjord se u januaru 1990. godine izdvaja iz Montenegroturista i posluje kao samostalno preduzeće, koje je u decembru 1997. transformisano u akcionarsko društvo.

U Fjordu je 2003. godine pokrenut stečaj koji je okončan 2007. godine.

Alpha invest, koji su osnovali biznismeni Veselin Barović i Damjan Hosta, kupila je oko 95 odsto akcija Fjorda na Montenegroberzi krajem 2005. godine za 2,3 miliona EUR.

Akcije Fjorda tada je prodao Eurofond, u kojem je Barović jedan od najvećih akcionara.

Bonus video: