Javni podaci o kompanijama nedostupni na sajtu CRPS

Iz Poreske uprave kažu da je u pitanju tehnička greška te da je došlo do pada sistema
429 pregleda 0 komentar(a)
CRPS, Foto: Screenshot
CRPS, Foto: Screenshot
Ažurirano: 03.05.2014. 18:46h

Nedostupni su javni podaci o kompanijama na Internet stranici Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) u Crnoj Gori.

Osim što su izbrisani matični brojevi iz javno dostupnih registara Uprave za nekretnine i Poreske uprave, protekla tri dana ne mogu se koristiti ni podaci koji su ostali dostupni.

Klikom na pretragu ove javne baze podataka pokazuje da je u pitanju neka greška u sistemu.

“Na sajtu CRPS u linku "pretraga registra" je prije nekoliko dana bilo moguće pretražiti informaciju o nekoj firmi ili vlasniku, sada je to onemogućeno”, žalilo se više građana “Vijestima”.

Takođe je ukazano da je bilo problema i na sajtu Uprave za nekretnine na adresi www.nekretnine.co.me u dijelu pretrage katastarskih podataka.

Iz Poreske uprave (PU) juče je “Vijestima” nezvanično rečeno da je u pitanju tehnička greška te da je došlo do pada sistema.

Klikom na pretragu ove javne baze podataka pokazuje da je u pitanju neka greška u sistemu

“To zbog praznika nije moguće otkloniti prije ponedjeljka, odnosno prvog radnog dana u PU i Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije”, odgovorili su iz Poreske uprave u čijoj je nadležnosti CRPS.

Iz PU su su objasnili da je neophodno resetovati sistem u resornom Ministarstvu, na čijem čelu je Vujica Lazović, budući da je ono zaduženo za održavanje sistema, a da službenici Poreske uprave nemaju ovlašćenja i mogućnosti da to urade samostalno i bez kolega iz ovog Vladinog resora.

Centralni registar kompanija od februara prošle godine preuzela je Poreska uprava od podgoričkog Privrednog suda.

Načelnik Centralnog registra je Milo Paunović.

Do prošle godine ovo je bio jedan od najposjećenijih sajtova sa javnim podacima o vlasnicima i odgovornim licima preduzeća.

Međutim, nakon što su skinuti matični brojevi odgovornih lica iz javno dostupne baze podataka preduzeća, značajno je redukovan broj pouzdanih informacija potencijalnim korisnicima ovog veb sajta o gazdama i menadžerima privrednih društava.

Civilni sektor je uzalud tražio da vrate matične brojeve. Iz PU su ostali pri tome da bi ako nastave da objavljuju podatke kršili zakon koji ih sprečava da otkrivaju lične podatke.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je upozoravala da će brisanje matičnih brojeva iz javno dostupnih registara Uprave za nekretnine i Poreske uprave, ne samo omogućiti kriminalcima da prikriju svoje prljave poslove sa kompanijama i nekretninama, već će obezbijediti i da se teže otkriju i procesuiraju slučajevi korupcije unutar tih institucija.

Bonus video: