CEZAP: Potrošači imaju pravo na reklamaciju

Trgovac je, kako su kazali iz CEZAP-a, dužan da u prodajnom objektu istakne obavještenje o mjestu i načinu podnošenja prigovora
146 pregleda 1 komentar(a)
Prodavnica, Foto: Shutterstock
Prodavnica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2014. 13:50h

Potrošači imaju pravo da u slučaju nedostatka na proizvodu koji nije nastao njegovom krivicom, kao i zbog pogrešno obračunate cijene ulože reklamaciju, koju podnose na mjestu kupovine, a ne kod dobavljača, proizvođača ili servisera.

Iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) su saopštili da potrošač uz prigovor treba da priloži račun o kupovini proizvoda.

„Prigovor se podnosi u prodajnom objektu u kome je proizvod kupljen, odnosno gdje trgovac obavlja djelatnost, ili na drugom mjestu uz saglasnost potrošača“, navodi se u CEZAP-ovom listu Potrošač.

Trgovac je, kako su kazali iz CEZAP-a, dužan da u prodajnom objektu istakne obavještenje o mjestu i načinu podnošenja prigovora.

„Ukoliko se na osnovu prigovora utvrdi da proizvod sadrži nedostatke, potrošač ima pravo da zahtijeva njegovu zamjenu za novi ili da vrati proizvod uz povraćaj plaćenog iznosa, kao i da traži otklanjanje nedostatka na proizvodu ili smanjenje cijene srazmjerno nedostatku“, objasnili su predstavnici CEZAP-a.

Oni su predstavili nekoliko najčešćih problema u području zaštite prava potrošača i dali uputstava za njihovo rješavanje. Između ostalog, naveli su i sutuaciju u kojoj je potrošač nakon reklamacije proizvoda dobio odgovor od prodavca da se obrati ovlaštenom servisu ili dobavljaču.„To je pogrešno. Odgovornost za nedostatak je na trgovcu. Reklamaciju podnosite na mjestu kupovine, a ne kod dobavljača, proizvođača ili servisera. Trgovac je dužan da omogući podnošenje reklamacije i da je riješi“, rekli su iz CEZAP-a.

Predstavnici CEZAP-a su potrošače savjetovali i da je pogrešno da proizvod odnesu ili pošalju u servis o svom trošku.

„Popravak u zakonskom roku ne smije stvoriti dodatne troškove potrošaču. Obaveza je trgovca da o svom trošku prenese proizvod do mjesta gdje treba da se popravi, odnosno zamijeni, kao i da popravljeni, odnosno zamijenjeni proizvod vrati potrošaču“, naveli su iz CEZAP-a.

Ukoliko je potrošač u zakonskom roku predao proizvod na popravku i nakon što mu je saopšteno da je rok za popravku 45 dana, iz CEZAP-a su objasnili da zakon ne predviđa precizne rokove, već razumni, koji se određuje na osnovu svih okolnosti određenog slučaja.

„Ako trgovac u razumnom roku ne popravi proizvod, zakon predviđa obavezu trgovca da preda novi proizvod. Ukoliko to nije moguće, potrošač ima pravo na sniženje cijene ili vraćanje novca“, kazali su iz CEZAP-a.

U slučaju da je potrošač unaprijed platio dio ili ukupnu cijenu proizvoda, a vrijeme isporuke je prošlo i proizvod još nije dobio, iz CEZAP-a su saopštili da se prije eventualnog raskida ugovora, na koji, u slučaju neblagovremene isporuke potrošač ima zakonsko pravo, mora trgovcu pružiti mogućnost da ispuni ugovor u naknadnom primjerenom roku.

„Ukoliko dođe do raskida ugovora, potrošač ima pravo na povraćaj avansa uz kamatu od trenutka uplate“, dodali su predstavnici CEZAP-a.

Oni su naveli da ne postoji zakonska obaveza trgovca da zamjeni proizvod ako se potrošaču ne sviđa, osim ukoliko je neispravan.

„Trgovac može, djelujući u skladu s dobrom poslovnom praksom, udovoljiti želji potrošača i zamijeniti ispravan proizvod“, rekli su predstavnici CEZAP-a.

Oni su saopštili i da potrošač pravo na reklamaciju ima za svaki proizvod, bez obzira da li je kupljen na sniženju, akcijskoj prodaji ili rasprodaji.

„Potrošač nema pravo da reklamira samo onaj nedostatak na koji je bio upozoren i zbog kojega je proizvod bio snižen“, zaključili su iz CEZAP-a.

Bonus video: