Potpisan ugovor o zakupu zemljišta na lokaciji Kapino Polje

Sada imamo pravno i formalno uređen odnos između države, sa jedne i preduzetnika koji želi da obrađuje zemlju sa druge”, objasnio je Ivanović
129 pregleda 2 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Petar Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 01.05.2014. 13:00h

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović i poljoprivredni proizvođač Branko Jokić potisali su danas ugovor o zakupu zemljišta u državnom vlasništvu na lokaciji Kapino Polje.

Ivanović je rekao da je potpisivanje ugovora u susret Međunarodnom prazniku rada velika pobjeda rada nad neradom jer, kako je kazao, nije tako jednostavno kao što neki misle, dati bilo koje zemljište pod zakup.

“Drago mi je da smo ovaj proces završili potpisivanjem ugovora i da ste ispunili dato obećanje da se površine koje obrađujete proširuju i da smo zaveli malo više reda”, kazao je Ivanović.

Zakupac će, kako je saopšteno iz Ministarstva, parcelu površine 218,07 hiljada kvadratnih metara obrađivati na period od godinu, sa mogućnošću produženja ugovora za isti period.

Jednogodišnja zakupnina iznosi 150 eura po hektaru, odnosno ukupno 3,27 hiljada eura.

Ivanović je kazao da Jokić, nakon potpisivanja ugovora može normalno da konkuriše za dobijanje finasijskih sredstava, bankarskih kredita i određenih vidova pomoći od Ministarstva.

Jokić čiji je plan da na zakupljenoj parceli nastavi da sije pšenicu, kazao je da je zemljište na Kapinom polju radio i prije nekoliko godina, ali da to nije bilo defiisano ugovorom.

“Sada imamo pravno i formalno uređen odnos između države, sa jedne i preduzetnika koji želi da obrađuje zemlju sa druge”, objasnio je Ivanović.

On je rekao da se ispostavilo da je bilo mnogo problema, koji su se odnosili na parcelaciju i reparcelaciju, kao i posjedovne listove.

Jokić čiji je plan da na zakupljenoj parceli nastavi da sije pšenicu, kazao je da je zemljište na Kapinom polju radio i prije nekoliko godina, ali da to nije bilo defiisano ugovorom.

“Sada će mi biti lakše da planiram šta i koliko dalje mogu da radim tu. Planovi su da nastavim da sijem pšenicu, ali pošto je ona specifina vrsta i ne može puno godina da se uzgaja na jednom mjestu, moraću da i neke druge kulture radim”, rekao je Jokić.

Potpisivanjem ugovora realizovani su zaključci Vlade iz oktobra prošle i aprila ove godine za izdavanje u zakup zemljišta na period od godinu, na lokaciji Kapino Polje, Opština Nikšić, u skladu sa javnim pozivom na kome je Jokić izabran kao najpovoljniji ponuđač.

Bonus video: