Prestanak važenja Ugovora sa EP Srbije nije prouzrokovao bitne promjene

HE Piva je u prva tri mjeseca ove godine proizvela 130 gigavat sati (GWh) električne energije, 54,6 odsto od plana
54 pregleda 0 komentar(a)
HE Piva, Foto: Ivan Petrušić
HE Piva, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 01.05.2014. 09:45h

Prestanak važenja Ugovora o dugoročnoj poslovnoj saradnji sa Elektroprivredom Srbije nije prouzrokovao bitne promjene u radu Hidreoelektrane (HE) Piva, osim što ona sada učestvuje u tercijalnoj regulaciji koja podrazumijeva optimizaciju tokova snage u mreži i proizvodnje u sistemu.

Direktor HE Piva, Milan Radović, kazao je za list Elektroprivreda da to za posljedicu ima povremene izmjene u planiranoj satnoj raspodjeli snage elektrane.

On je podsjetio da Ugovor sa Elektroprivredom Srbije ne važi od početka godine, ali da se iz ugla HE nijesu desile neke bitne promjene u odnosu na prethodne godine.

HE Piva je u prva tri mjeseca ove godine proizvela 130 gigavat sati (GWh) električne energije, 54,6 odsto od plana.

“Međutim, nivo akumulacije je znatno iznad planirane za ovaj period i iznosi 195 GWh. Ipak, s obzirom na izostanak snijega, nije za očekivati da će se akumulacija puniti na način kako je to bilo u prethodnoj godini”, rekao je Radović.

On je dodao da je prethodnu godinu obilježila proizvodnja, koja je bila jednaod rekordnih, ali i završetak projekta Lot 3, u okviru kojeg je zamijenjena oprema u razvodnom postrojenju, dalekovodne i sabirničke zaštite i uspostavljen novi kontrolni sistem.

“Zamijenjene su i generatorske i zaštite blok transformatora, postavljen acquisition server sistem i zamijenjeno pomoćno napajanje, zajedno sa neprekidnim”, saopštio je Radović.

On je naveo da je za HE Piva i ova godina investiciona, jer se nastavljaju radovi na ulaznoj građevini kroz projekat Lot 4.

“Taj projekat, čija je procijenjena vrijednost 630 hiljada eura, obuhvatiće zaštite za sva tri cjevovoda, s obzirom da sa bezbjednosnog aspekta ulazna građevina predstavlja najvažniji segment elektrane”, kazao je Radović.

Za HE je, prema njegovim riječima, važna i modernizacija mosnih kranova zbog planiranih radova na agregatu A1 u narednoj godini.

“Očekujem da taj posao završimo do početka planiranih remontnih radova u ovoj godini”, dodao je Radović.

On je podsjetio da su u HE Piva trenutno zaposlena 104 radnika, ali da starosna struktura nije optimalna.

“Zaposleni u HE odgovorno prilaze poslu, kako i priliči radnicima tako važnog elektronergetskog objekta, ali je potrebno naći prostora za mlađe ljude, posebno kada imaju od koga i da nauče”, zaključio je Radović.

Bonus video: