Aerodromima oboren tender za projekat nove putničke zgrade u Tivtu

Komisija je utvrdila i da su Aerodromi naknadnim pojašnjenjem izmijenili tendersku dokumentaciju u dijelu dostavljanja neophodnih licenci ovjerenih od strane Inženjerske komore CGa
2 komentar(a)
tivatski aerodrom, aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
tivatski aerodrom, aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.05.2014. 07:55h

Državna Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbu danilovgradske firme Ing-Invest i poništila tendersku dokumentaciju Aerodroma Crne Gore, a po službenoj dužnosti i cjelokupan tender vrijedan 300 hiljada eura. Tender se odnosi na izradu idejnog projekta nove putničke zgrade na Aerodromu Tivat, po partijama.

Direktor javnog preduzeća Aerodromi Crne Gore je Milovan Đuričković, a direktor Aerodroma Tivat Ranko Bošković.

Tender Aerodroma je poništen zbog povreda više odredbi Zakona o javnim nabavkama (ZJN), a državna komisija je na više mjesta ukazala na propuste u pripremi tenderske dokumentacije za ovo nadmetanje.

Naručilac sporne nabavke je potencijalnim ponuđačima nametnuo fakultativni uslov za odgovornog projektanta arhitekture da je, do sada, kao odgovorni ili vodeći projektant izradio idejni ili glavni projekat makar jedne aerodromske putničke zgrade za obim saobraćaja preko million putnika.

Iz Aerodroma su napomenuli da je tendersku dokumentaciju na ovom nadmetanju otkupilo, do sada, više od 10 ponuđača, među kojima domaće i strane renomirane kuće, ali da se niko od njih nije žalio ili imao primjedbu

Iz preduzeća su naveli da su suočeni “sa klasičnom opstrukcijom od strane ovog žalioca, koja se prvenstveno manifestuje u pokušaju da na volšeban i paušalan način, obesmisle kvalifikacije i uslove”.

Iz Aerodroma su napomenuli da je tendersku dokumentaciju na ovom nadmetanju otkupilo, do sada, više od 10 ponuđača, među kojima domaće i strane renomirane kuće, ali da se niko od njih nije žalio ili imao primjedbu.

Državna komisija utvrdila je, međutim, da iz navoda Uprave za javne nabavke “ne proizilazi da naručilac može da utvrđuje uslove za učešće u postupku javne nabavke isključivo svojim potrebama, već shodno svojim potrebama u skladu sa ZJN i drugim zakonima”.

Komisija je utvrdila i da su Aerodromi naknadnim pojašnjenjem izmijenili tendersku dokumentaciju u dijelu dostavljanja neophodnih licenci ovjerenih od strane Inženjerske komore Crne Gore, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama.

Bonus video: