Budva: Zoran Ivanović dao neopozivu ostavku

Ostavkom Ivanovića, ponovo je u prvi plan došlo preispitivanje postojanja “Budva holdinga”
1927 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2014. 19:09h

Novi lom u opštinskoj administraciji, gdje su turbulencije nastale prije mjesec i po nakon pritvaranja gradonačelnika Lazara Rađenovića, uslijedio je juče, kada je izvršni direktor opštinskog preduzeća „Budva holding“ Zoran Ivanović podnio neopozivu ostavku.

Opština Budva, na velika vrata je proklamovala ideju osnivanja preduzeća „Budva holding“, još 2007. u vrijeme najveće kupoprodajne groznice na crnogorskom primorju i dolaska „velikih“ investitora, kada je toj firmi dala na upravljanje tri miliona kvadrata svoje zemlje čija se vrijednost tada procjenjivana na više od 220 miliona eura.

Ivanović je na čelo firme odlukom Skupštine opštine imenovan u avgustu prošle godine, ali nakon osam mjeseci, odlučuje iznenada da podnese neopzivu ostvaku.

„Obavještavam vas da zbog nemogućnosti funkcionisanja „Budva holding“ DOO, nemanja podrške osnivača Opštine Budva, podnosim neopozivu ostvaku“, navodi se u dopisu Ivanovića, u koji su “Vijesti” imale uvid, a koji je dostavljen potpredsjednicima Opštine, Skupštini opštine.

Ivanović nakon osam mjeseci odlučuje iznenada da podnese neopzivu ostvaku

Ostavkom Ivanovića, ponovo je u prvi plan došlo preispitivanje postojanja “Budva holdinga”, firme koja za svih prethodnih šest godina nije uspjela da valorizuje nijednu od 20-ak atraktivnih lokalcija koje su joj dodijeljene.

Ideja je bila da “Budva holding” privuče investitora, ustupi zemlju za gradnju hotelskih kapaciteta i bude akcionar u bu-dućem joint ventur društvu i time višestruko uveća kapital Opštine Budva.

Sličnu sudbinu, odnosno neizostavno gašenje, je prije dvije godine doživjela i kćerka firme „Budva holding“, „Adriatic holding“ kojoj je bilo dodijeljeno na upravljanje 10 atraktivnih parcela. A to što posao nikako nije mogao da krene i neko zaista zagrize mamac i na opštinskoj zemlji započne investiciju, leži u činjenici koju je Ivanović otkrio dolaskom u firmu, da iako je uredno registrovana, a osnivački kapital tada čak iznosio nevjerovatnih 220 miliona eura, na “Budva holding”, nikada, ni pedalj od tri miliona kvadrata, nije u katastru uknjižen, čime firma faktički nije mogla ni da zaključuje ugovore.

Ustavni sud Crne Gore je 2012. odbacio inicijativu budvanskog Pokreta za promjene za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti opštinske Odluke o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću “Budva holding”.

Preduzeće se iste godine našlo i na udaru Mreže za afirmaciju nevladinog sektora - MANS koje je podnijelo krivične prijave protiv odgovornih u tom preduzeću , zbog, kako su naveli „falsifikovanja završnih računa poslovanja preduzeća za 2010. i 2011”.

Kako se navodi u Centralnom registru Privrednog suda, i dalje se kao članovi Odbora direktora „Budva holdinga“, navode aktuelni šef parlamenta i lider budvanskog DPS-a Boro Lazović, lider budvanskog SNP-a Veselin Marković, nekadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača, pritvoreni premijerov savjetnik Aleksandar Tičić, kao i direktor JP „Morsko dobro“ Rajko Barović.

Barović je još prije četiri godine podnio neopozivu ostavku na članstvo u Odboru direktora, te više puta pismeno obavještavao da bude izbrisan i sa zvaničnog sajta Centralnog registra, ali njegovo ime se i dalje navodi.

Ugovori o gradnji golf terena pod znakom pitanja

Jedini ugovor koji je za proteklih šeest godina „Budva holding“ zaključila o zajedničkom poslu, je za gradnju golf terena na brdu Spas, sa belgijskim investitorom Žan Luk Dumortijeom. Ugovor sa arapskom kompanijom o gradnji u zaleđu plaže Galija, kod Svetog Stefana, nikada nije ni zaživio, kao i onaj o gradnji apartmanskog naselja u miločerskom parku sa zakupcima Svetog Stefana, Grčkom “Restis grupom”.

Međutim, ostavkom Ivanovića i otkrivanjem novih detalja u poslovanju firme, doveden u pitanje i zaključeni ugovor o golf terenima, jer je u taj posao unijet zemljišni kompleks od 30 hektara zemlje “Budva holdinga ”.

Imajući u vidu da zemlja nikada nije bila prevedena na nju, postavlja se pitanje da li je potpisi zvaničnika ”Budva holdinga” validan za realizaciju toga posla.

Galerija

Bonus video: