Kupac KAP-a dobio još zemljišta i oslobođen plaćanja komunalija

Odluku o razgraničenju izglasali su odbornici vladajuće koalicije, nezavisni odbornik Boban Vujačić i Slaviša Guberinić (NS)
157 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2014. 18:30h

Podgorička Skupština dala je danas saglasnost za međusobno razgraničenje zemljišta između Glavnog grada i Kombinata aluminijuma, Kovačnice i Prerade, i proglasila zonu KAP-a biznis zonom.

Odluku o razgraničenju izglasali su odbornici vladajuće DPS-LP-BS koalicije, nezavisni odbornik Boban Vujačić i Slaviša Guberinić (NS). Protiv su glasali odbornici SDP-a,SNP-a, dok glasanju nijesu prisustvovali predstavnici PzP-a i Nove. Glasanje za proglašenje KAP-a biznis zonom je bilo gotovo istovjetno, sa jedinom razlikom što su odbornici SDP-a bili odsutni tokom glasanja.

Razgraničenjem će, prema odluci, Glavnom gradu pripasti 565.691 metara kvadratnih zemljišta, a KAP-u 417.804 kvadrata. Vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, za imovinu KAP-a ponudio je 28 miliona eura, ali je uslovio “rješavanjem” imovinskog spora sa Glavnim gradom i proglašenjem biznis zonom kako ne bi plaćao komunalne naknade. Stečajni upravnik je već prihvatio njegovu ponudu, što znači da će Uniprom imati veliku korist usvajanjem pomenutih odluka.

Skupština je odbila predlog Dragana Ivanovića (SNP) da se sa dnevnog reda skinu tačke koje se odnose na KAP, iako je isticao da je za njihovo razmatranje nadležna državna Skupština a ne Glavni grad. On je kazao da ne treba nekome poklanjati toliku zemlju, upozorivši odbornike da ne glasaju za odluku „da ne bi urušili integritet podgoričke Skupštine“. Ivanović je kazao da mu je žao da gradonačelnik Miomir Mugoša pristaje na to na kraju mandata, naglasivši da SNP za ovo „neće glasati ni po cijenu života“.

Opozicionari su žestoko protestovali i kada je vd direktora Direkcije za imovinu Glavnog grada Mladen Ilić saopštio da je Vlada Glavnom gradu 17. aprila dala saglasnost na odluku o razgraničenju sa KAP-om bez održavanja sjednice.

Branka Bošnjak (PzP) ocijenila je da je riječ o antidržavnoj odluci i rasprodaji državne imovine kako bi se omogućilo trećerazrednim tajkunima da se naglo obogate.

„Imaju bogastvo, koje je stečeno na taj način što su u sprezi sa vrhom režima bilo na lokalnom ili državnom nivou, a sve na štetu građana. Svi koji su predali ponude za kupovinu KAP-a nijesu znali da ćete vi da im poklonite ovu zemlju“, kazala je Bošnjak.

Ističući da bi bilo „normalno“ da je odluka donesena prije deset godina, Bošnjak je ocijenila da će „nekad neko za ovo odgovarati“. Ona je pozvala ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da uradi nadzor nad radom lokalne samouprave da se vidi “ kakve se odluke ovdje donose”.

Mugoša je ocijenio da sa odlukom podgoričke Skupštine “posao nije gotov”, već da nakon toga Privredni sud i stečajni sudija treba da daju konačnu riječ. Pozivajući odbornike opozicije da ukoliko imaju neka saznanja da ih saopšte javno, Mugoša je dodao da je „l až da bilo koja urbanistička parcela van ograde KAP-a ne pripada nekome drugom osim Glavnom gradu“.

Aleksa Bečić (SNP) je ocijenio da je riječ o poslu koji se odvija „ u trouglu između premijera, Uniproma i gradonačelnika Podgorice kao završnog egzekutora“.

„Nijesam očekivao da ćete na kraju mandata pristati da budete dio jedne ovakve igranke“, kazao je Bečić Mugoši.

Suhih: Šta će biti ako KAP prestane sa radom?

Đorđe Suhih (SDP) je pitao šta će biti ako KAP prestane da radi, “što je poprilično izvjesno” i kad na tom zemljištu počnu da se prave magacini, a možda i zgrade.

“Čije će onda to zemljište da bude? Nije sporno da se čovjek bavi privredom, ali jeste ako se to radi na neodgovarajući način… Nije problem ni da se daju povoljnosti, samo nemojte na nezakonit način”, kazao je Suhih.

Vladimir Vujović (SNP) je istakao da odluka ima „more manjkavosti“ i da je ne bi trebalo donositi na kraju mandata.

“Malom djetetu je jasno da taj čovjek nema namjeru da se tamo zlopati, da KAP proizvodi i da ima prljavu tehnologiju”, kazao je Vujović.

TV Vijesti: Saša Palibrk

Galerija

Bonus video: