Kako Mugoša "zaboravlja": Od Rusa tražio sve, a Pejoviću poklanja

Juče se hvalio da je Glavni grad od tog dosuđenog kompleksa “dobio” 656 hiljada kvadrata
10 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.04.2014. 07:03h

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša juče je ocjene iz nevladine organizacije Forum 2010 da kupcu Kombinata aluminijuma dodatno poklanjaju zemljište vrijedno 26 miliona eura i nakon završetka tendera ga oslobađaju plaćanja komunalija nazvao glupošću i dezinformacijom.

Odlazeći gradonačelnik juče je kazao da su sa KAP-om godinama vodili neizvjestan spor, i da ga ovom odlukom rješavaju tako što Glavni grad dobija 565.691 kvadrata zemljišta, a KAP 417.804 kvadrata.

Međutim, Mugoša je prije samo tri mjeseca u odgovorima “Vijestima” tvrdio potpuno suprotno,odnosno da je cijeli kompleks opštinski. Tada je kazao da je Opština do 2010. godine bila vlasnik cijelog zemljišta KAP-a, a fabrika samo korisnik, kao i da je tadašnji ruski menadžment Kombinata pokrenuo postupak promjene upisa. Naveo je da je Uprava za nekretnine prihvatila takav zahtjev i upisala ga kao vlasnika, na što se Glavni grad žalio.

“Sve nadležne instance odlučile su u našu korist, čime su predmeti vraćeni Upravi za nekretnine na ponovno rješavanje. Nakon proglašenja stečaja u KAP-u prošle godine, Uprava za nekretnine je ove postupke obustavila”, kazao je Mugoša u januaru.

Juče se hvalio da je Glavni grad od tog dosuđenog kompleksa “dobio” 656 hiljada kvadrata. Skupština Glavnog grada danas će raspravljati o odluci o razgraničenju sa KAP-om i proglašenju ovog kompleksa biznis zonom čime će budući vlasnik biti oslobođen plaćanja komunalija.

Mugoša je naveo da će biti oslobođeni plaćanja naknade investitori koji izgrade proizvodne sisteme i zaposle 50 radnika. On je ocijenio da Skupština Crne Gore ne bi trebalo da razmatra predložene odluke, jer to nije njena nadležnost.

Vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, za imovinu KAP-a ponudio je 28 miliona eura, ali je uslovio “rješavanjem” imovinskog spora sa Opštinom i proglašenjem biznis zonom kako ne bi plaćao komunalne naknade. Stečajni upravnik je već prihvatio njegovu ponudu, što znači da će Uniprom imati veliku korist ukoliko gradski parlament usvoji ove odluke.

Mugoša je juče kazao da je cilj donošenja ovih odluka privlačenje investitora koji će proširiti postojeću proizvodnju i kapacitete fabrike.

„U toj zoni se do 2025. godine, osim proizvodnje, ne može raditi ništa. Tako je predviđeno planom”, kazao je Mugoša.

Plan važi do tada ali se novim glasanjem i to može promijeniti.

Gradonačelnik je, obrazlažući svoj stav, komentarisao i frizuru koordinatora Foruma 2010 Žarka Rakčevića, navodeći da ga podsjeća na onu koju ima Kim Džong Un, predsjednik Sjeverne Koreje.

On je naveo da se Rakčević vraća u politiku jer je “njemu i njemu sličnim vazda malo”. Mugoša je u vlasti više od 20 godine, a posljednjih 14 je gradonačelnik.

Bonus video: