Budi odgovoran: Izrečeno pet novčanih kazni od 200 do 3,8 hiljada eura

Najveća novčana kazna, od 3,8 hiljada eura, ove sedmice je uz prekršajni nalog izrečena kafani Korzo u Podgorici, zbog neizdavanja fiskalnih računa
0 komentar(a)
fiskalni račun, Foto: Pantheon.rs
fiskalni račun, Foto: Pantheon.rs
Ažurirano: 27.04.2014. 12:35h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano ukupno 55 primjedbi, na osnovu kojih je izrečeno pet novčanih kazni od 200 eura do 3,8 hiljada eura.

Zabilježene su i pohvale za kafe bar Horoso u Budvi i Moskva u Baru, koji redovno izdaju fiskalne račune, kao i prodavnicu autodjelova u kotorskom naselju Tabačina za dobru uslugu i povoljne cijene.

Najveća novčana kazna, od 3,8 hiljada eura, ove sedmice je uz prekršajni nalog izrečena kafani Korzo u Podgorici, zbog neizdavanja fiskalnih računa. Inspektori su iz istog razloga kaznili sa hiljadu eura i kafić Casa u Beranama.

Neizdavanje fiskalnih računa bilo je razlog zbog kojeg je ove sedmice zabranjeno obavljanje djelatnosti i zapečaćena cvjećara pored marketa Lana u Tuzima, uz novčanu kaznu od 605 eura. Inspektori su sa po 200 eura.kaznili hercegnovski Sab Security i First financial banku na Svetom Stefanu, na osnovu prijave o ugovorima o radu koji nijesu imali propisanu sadržinu, odnosno o nelegalnom zapošljavanju stranaca.

Inicijativa Budi odgovoran dokaz snage građanskog aktivizma u Crnoj Gori >>>

Građani su ove sedmice često prijavljivali nelegalnu gradnju, zbog čega su inspektori naložili rušenje ponte koja je u Tivtu izgrađena bez dozvole, dok je u Vranjskim njivama u Podgorici postupak po osnovu iste prijave u toku.

Nelegalna gradnja je prijavljena i u Bijelom Polju, ali građevinski radovi nijesu obavljani u vrijeme kontrole.

"Na osnovu tvrdnje investitora, ustanovljeno je da je građevinski objekat već kontrolisan, doneseno rješenje o rušenju i podnesena krivična prijava“, navodi se u izvještaju nakon obavljenje kontrole.

Inspektori ove sedmice nijesu mogli obaviti kontrolu kafane na stočnoj pijaci u Podgorici, ni videoteke na Bulevaru u Cetinju, prijavljenih za rad bez odobrenja, odnosno neizdavanje fiskalnih računa, jer objekti nijesu radili. Evidentirana je i prijava kupovine pokvarenog televizora u Neptunu u Budvi, ali je prilikom kontrole utvrđeno da je kupcu isporučen popravljeni proizvod uz novi garantni list.

Na osnovu prijave o radu bez odobrenja više puta je kontrolisana limarska radnja u bjelopoljskom naselju Zaimovića livade, ali je utvrđeno da je ona zaključana i da ne radi.

Nepravilnosti nijesu utvrđene u osam od ukupno 21 pritužbe na koje su građani dobili odgovor. Nepravilnosti nijesu utvrđene kada je riječ o marketu Femić iz Bijelog Polja, kafiću Filkirk u podgoričkoj Lepoj Kati, cetinjskoj Feliciji, ringišpilu u Dalmatinskoj ulici u Podgorici i Mesnoj industriji Gradina iz Rožaja.

Nepravilnosti nije bilo ni prilikom kontrole navodnih nelegalnih građevinskih radova u Sutomoru i Dobrim Vodama, kao ni po osnovu prijave o neizdavanju fiskalnih računa u Crnogorskom narodnom pozorištu. Inspektori su, u izvještaju nakon obavljene kontrole, objasnili da su javne ustanove, čiji je osnivač Vlada i koje se finansiraju iz budžeta, oslobođene plaćanja poreza na dodatu vrijednost zbog javnog interesa.

Od ukupno 55 pritužbi, koje su evidentirane od ponedjeljka, 24 nije dobilo odgovor, dok je sedam u proceduri. Tih sedam prijava, koje su u proceduri, odnosilo se na neizdavanje fiskalnih računa.

Pritužbe na koje još nije odgovoreno uglavnom su se odnosile na neizdavanje fiskalnih računa, rad bez odobrenja, neprijavljene radnike, uskraćivanje odmora i rad bez nadoknade za vrijeme praznika, neljubaznost osoblja, lažne akcije, nepravilno parkiranje, otpad, smeće, odlaganje šuta u ulazu, rupe na putu, pomjeranje ležećeg policajca i privođenje prostitutki.

Kampanja Budi odgovoran, koju su krajem decembra pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, trebalo bi da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajt www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: