Studija: TE i Rudnik bi mogli da izgube tržišni udio

TE korišćenjem lignita, kao osnovnog goriva, vjerovatno ne bi bila konkurentna na tržištu
1 komentar(a)
Pljevlja, debata, Foto: Savo Prelević
Pljevlja, debata, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.04.2014. 14:52h

Postojeći objekat termoelektrane u Pljevljima i Rudnik uglja biće izloženi međunarodnoj konkurenciji otvaranjem tržišta električne energije Crne Gore, počev od januara iduće godine.

Ovi objekti mogu izdržati konkurenciju pod uslovom da rade bez troškova investicionog održavanja i troškova novih investicija, proširenja aktivnosti, uz poboljšanje zatečenog nivoa efikasnosti.

Suprotni pokušaj može dovesti do gubitka tržišnog udjela i vjerovatno zatvaranje oba objekta u relativno kratkom roku, sve pod uslovima izostanka državne pomoći u skladu sa propisima Evropske unije. To se navodi u zaključku studije “Razvoj energetskog kompleksa Pljevlja”, koja je predstavljena juče u Podgorici.

U studiji se napominje da se ne može konstituisati javni interes za nastavak rada Rudnika i TE u sadašnjem obliku, odnosno, izgradnja drugog termobloka uz korišćenje samo lignita kao osnovnog goriva

Studiju je naručila NVO Green Home, a njeni autori su Aleksandar Kovačević i Eduard Kotri. U zaključcima studije se napominje da u raspoloživim resursima nema ekonomično dostupnog uglja za funkcionisanje eventrualno novog bloka TE Pljevlja “u očekivanom životnom vijeku od 30 i više godina”.

“Pokušaj da se obezbijedi potrebna količina uglja može dovesti do neodrživih kompromisa u smislu raspolaganja privatnom imovinom, zemljištem, životnom sredinom... Iz ove okolnosti proizilazi zaključak da novi objekat TE Pljevlja II korišćenjem lignita, kao osnovnog goriva, vjerovatno ne bi bio konkurentan na budućem energetskom tržištu”, navodi se u zaključku studije.

Autori smatraju da postojeći objekat TE Pljevlja neće raditi duže od narednih sedam godina.

“U tom periodu okončaće se životni vijek ove elektrane i ona će raditi vjerovatno kraće”, navodi se, između ostalog, u zaključcima.

U studiji se napominje da se ne može konstituisati javni interes za nastavak rada Rudnika i TE u sadašnjem obliku, odnosno, izgradnja drugog termobloka uz korišćenje samo lignita kao osnovnog goriva.

Radi se o komercijalnim objektima i oni moraju biti izgrađeni bez državne pomoći.

“Kreditori i vlasnici Rudnika se moraju suočiti sa rizikom bankrotstva. Ukoliko se ništa ne promijeni ovo preduzeće naći će se u nedopusrivo visokom riziku da ne može da nastavi ekonomično funkcionisanje jer Termoelektrana neće moći dalje da troši taj ugalj, a s druge strane TE Pljevlja II neće biti izgrađena uz korišćenje lignita, kao osnovnog goriva”, navodi se u studiji uz napomenu da postoji alternativa da izraste u kompleksnije energetsko preduzeće koje će se baviti proizvodnjom šumske biomase.

Film o Pljevljima - degradiranom gradu

Studija Održiva energija u Crnoj Gori pripremljena je uz podršku Heinrich Boll fondacije.

Taj dokument dokazuje da zaštita životne sredine i obnovljivi izvori energije nijesu prepreka ekonomskom rastu, već prilika za razvoj.

Tokom prezentacije prikazan je film “Pljevlja-degradiran grad”.

Njegova glavna poruka je da Pljevljima “prijeti budućnost, sadašnjost ih opominje, a prošlost ih održava još u životu”. Ukazano je na glavne probleme za gađenosti vazduha, visokoj stopi smrtnosti...

Bonus video: