Ministarstva ekonomije: Sporazum o slobodnoj trgovini implementira se bez problema

„Cilj razmijena informisanja i iskustava u definisanim oblastima“
53 pregleda 1 komentar(a)
novac, ekonomija, banke, Foto: Shutterstock
novac, ekonomija, banke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.04.2014. 15:53h

Sporazum o slobodnoj trgovini između Crne Gore i EFTA zemalja daje dobru osnovu za dalji razvoj i unaprjeđenje trgovinske i ekonomske saradnje, i nema problema u njegovoj implementaciji, zaključeno je na prvom sastanku Mješovite komisije Crne Gore i EFTA zemalja koji je održan danas.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, sastanak je organizovan u skladu sa članom 41 Sporazuma, a prethodio mu je sastanak podkomiteta za pravila porijekla, carinske procedure i trgovinske olakšice.

Komisijom je, u ime Crne Gore, predsjedavao generalni direktor u direktoratu za multilaterlanu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom Ministarstva ekonomije, Goran Šćepanović, a u ime EFTA-e ambasador pri stalnoj misiji Lihtenštajna u Ženevi, Norbert Frick.

Predmet Mješovite komisije su, kako se navodi u saopštenju, bile oblasti - ekonomski odnosi između strana potpisnica Sporazuma, trgovina robama, zaštita intelektualne svojine, trgovina uslugama, javne nabavke kao i oblast trgovina i održivi razvoj.

„Održavanje prvog sastanka Mješovite komisije imalo je za cilj razmijenu informisanja i iskustava u definisanim oblastima“, naveli su iz Ministarstva.

Iz tog resora su pojasnili da je Sporazum o slobodnoj trgovini između Crne Gore i EFTA zemalja (Evropsko udruženje slobodne trgovine) potpisan je 14. novembra 2011. godine u Ženevi, i u punoj primjeni je od 1. novembra 2012. godine.

Bonus video: