Potpisan sporazum o saradnji u turizmu između Crne Gore i Albanije

Gvozdenović je potpisao Sporazum sa ministrom urbanog razvoja i turizma Albanije, Eglantinom Gjermeni
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2014. 15:29h

Sporazum o saradnji u turizmu između Crne Gore i Albanije, koji su potpisali predstavnici dvije vlade, trebalo bi da doprinese efikasnijoj razmjeni turista, kao i zajedničkom nastupu na udaljenim, emitivnim tržištima. Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, razgovarao je tokom zvanične posjete Albaniji sa ministrima te zemlje o mogućnostima za unaprijeđenje saradnje u oblasti turizma, životne sredine, prostornog planiranja i saobraćajne povezanosti između dvije zemlje. Gvozdenović je potpisao Sporazum sa ministrom urbanog razvoja i turizma Albanije, Eglantinom Gjermeni.“U narednom periodu će se dodatno intenzivirati komunikacija dva ministarstva, a dogovoreni su i susreti na dvomjesečnom nivou u cilju analize realizacije Sporazuma”, navodi se u saopštenju Ministarstva. Takođe, ključni dogovor između dva ministarstva je usklađivanje prostornih planova, naročito kada su u pitanju projekti koji se tiču i Crne Gore i Albanije. Na sastanku su razmjenjena iskustva u vezi sa projektom neformalnih naselja, s obzirom da se Albanija sprema za sličan projekat.

U okviru posjete, Gvozdenović se sastao i sa ministrom ekonomskog razvoja, trgovine i preduzetništva Arbenom Ahmetajem. Na sastanku je zaključeno da je neophodno dalje unaprijeđenje trgovinske razmjene između Crne Gore i Albanije. Takođe, tokom sastanka razgovarano je o regionalnom pristupu investitorima. Ahmetaj je ocijenio da je Crna Gora pozitivan primjer, da se na malom prostoru nalazi toliki broj renomiranih investitora. Ministri su, kako se dodaje, prepoznali potrebu za formiranjem zajedničke ekonomske komisije, kako bi se konkretizovale aktivnosti i na tome će se intezivno raditi već od naredne sedmice. Gvozdenović se sastao i sa ministrom saobraćaja i infrastrukture Edmondom Haxhinastom. Prilikom tog susreta razgovarano je o projektima od zajedničkog interesa, bolja saobraćajna povezanost Crne Gore i Albanije, kao i put Plav-Podgorica, koji prolazi kroz Albaniju.

U narednom periodu će, kako je najavljeno, biti razmotrena mogućnost o zajedničkom projektu i aplikaciji za evropske i druge fondove. Na sastanku je crnogorska delegacija pokrenula inicijativu o obnovi brodske linije Virpazar-Skadar u cilju efikasnije razmjene turista. Sagovornici su ocijenili da je potrebno intenzivirati komunikaciju u narednom periodu po tom pitanju. Na sastanku sa ministrom životne sredine, Ljefterom Kokom, razmijenjena su iskustva u toj oblasti i dogovoren je nastavak već dobre komunikacije između Crne Gore i Albanije. Posjeta crnogorske delegacije Albaniji je važna kako zbog kontinuiteta dobrosusjedskih odnosa dvije države, tako i zbog unaprijeđenja saradnje u oblasti turizma, životne sredine, prostornog planiranja i saobraćajne povezanosti.

Galerija

Bonus video: