Ivanović: Nastavićemo redovno ispunjavanje obaveza

On je naveo da Ministarstvo nastavlja sa isplatom staračkih naknada svakog mjeseca, kao i da nemaju nove korisnike, već da se taj broj nekad i smanji
1 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.04.2014. 14:25h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastaviće redovno da ispunjava obaveze prema redovnim korisnicima sredstava, između ostalog, i isplatu staračkih naknada i premija za mlijeko, saopštio je resorni ministar, Petar Ivanović.

On je na redovnoj konferenciji za novinare kazao da obaveze Ministarstva nijesu nove, niti su generisane potrebama izbora, već aktivnostima iz prošle godine.

Ivanović je dodao i da mu je žao što u Ministarstvu nijesu dobili i formalno tumačenje Zakona o finansiranju političkih partija od onih koji su ga pisali.

"Pravilo je da autor zakona daje objašnjenje za njegovu primjenu, a čudno je što se nastavlja politizacija čitave te priče, jer zakon ima određenih kontradiktornosti«, rekao je Ivanović.

On je naveo da Ministarstvo nastavlja sa isplatom staračkih naknada svakog mjeseca, kao i da nemaju nove korisnike, već da se taj broj nekad i smanji.

"Svi koji sumnjaju da na bilo koji način pokušavamo da manipulišemo sredstvima mogu slobodno da dobiju uvid u sve informacije", rekao je Ivanović.

Ministarstvo nastavlja i sa isplatom premija za mlijeko, gdje su isplaćene dvije koje su bile u proceduri iz februara, a dat je nalog za martovske.

"Žao mi je što je došlo do određenog poremećaja koji je nastao kao rezultat pogrešnog ili dobrog, to neka ustanovi parlament, tumačenja novog zakona", saopštio je Ivanović.

On je podsjetio da partneri iz Evropske komisije (EK) vrjednuju njihov rad, što potvrđuje činjenica da je Ministarstvo dobilo dodatnih devet miliona EUR za razvoj poljoprivrede.

!Prije otprilike osam mjeseci krenuli smo sa 26 miliona eura podrške EK razvoju poljoprivrede, a danas imamo 53 miliona. Da li je to rezultat nerada ili nepostizanja rezultata", pitao je Ivanović.

On je precizirao da se radi o 39 miliona eura za IPARD i 14 miliona eura za razvoj institucija u oblasti poljoprivrede.

"Kada na to dodamo sredstva koja smo spasili iz 2011. i 2012. godine od deset miliona eura i kada na to dodamo i kreditna sredstva, nalazimo se na cifri od 100 miliona eura", rekao je Ivanović.

On je podsjetio da je količina otkupljenog mlijeka u martu 6,12 odsto veća u odnosu na isti period prošle godine.

"Ono što je dobro je konstatan rast u januaru, februaru i martu, pa je na nivou kvartala preko pet odsto rast u proizvodnji i otkupu mlijeka", kazao je Ivanović.

On je, osvrnuvši se na pisanje pojedinih medija da je u februaru došlo do pada otkupa mlijeka u odnosu na januar, naveo da je problem u tome što drugi mjesec ima deset odsto dana manje nego januar i mart.

Ivanović je podsjetio da je do sada objavljeno osam javnih poziva za koje je izdvojeno 1,16 miliona eura.

"Za maslinarstvo je izdvojeno 100 hiljada eura, vinogradarstvo 200 hiljada eura, voćarstvo 300 hiljada eura, podršku investicijama za preradu porodičnim gazdinstvima 400 hiljada eura, podršku poboljšanju kvaliteta mlijeka 100 hiljada, uvođenje i sertifikaciju sistema kvaliteta 30 hiljada, a prilagođavanje dimenzija oka na saku mreže pet hiljada i osavremenjivanje postojećih plovnih objekata 20 hiljada«, precizirao je Ivanović.

On je objasnio i da je MIDAS program završen, a da se sada govori o programu IPARD Like.

"Uspjeli smo da sačuvamo deset miliona EUR koji su osnova za taj program, a on treba da pripremi proizvođače za korišćenje narednog programa IPARD, koji je namijenjen preradi. Očekujemo objavljivanje oglasa u narednih deset dana, a poziv je težak četiri miliona eura", rekao je Ivanović.

Na sjednici Vlade je, kako je dodao, usvojena odluka o sprovođenju sanitarne sječe, a najveća opasnost kada se ne donese ta odluka je pojava bolesti šume, zbog čega je važna i omogućiće da se one opožarene površine za koje postoji interes građana i preduzeća da se učine dostupni svim ljudima koji žele da posijeku stabla koja više nemaju svoju svrhu.

Bonus video: