Bokeljski gradovi i Budva kreću u pionirski poduhvat kompostiranja zelenog otpada

Za četiri grada nabaviće se 24 velika kontejnera za zeleni otpad
2 komentar(a)
Konferencija, Kompostiranej zelenog otpada, Foto: Siniša Luković
Konferencija, Kompostiranej zelenog otpada, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.04.2014. 12:52h

Pola miliona eura godišnje već od naredne godine, zarađivaće Komunalna preduzeća tri bokeljske opštine i Budve reciklažom i kompostiranjem preko 17 hiljada kubika zelenog otpada koliko se svake godine sakupi u Kotoru, Tivtu, Herceg Novom i Budvi.

Rezultat je to međuopštinskog projekta kompostiranja zelenog otpada, prvog te vrste u Crnoj Gori, iza kojeg je stala misija OEBS-a u Crnoj Gori i Delegacija EU u našoj državi. Projekat vrijedan skoro 450 hiljada eura, juče je predstavljen u Tivtu.

Evropljani obezbjeđuju 71 odsto novca, 18 odsto Vlada Crne Gore, a ostatak komunalna preduzeća četiri primorska grada. Nosilac projekta je JKP Kotor koje će u svojoj servisnoj zoni u Kavču izgraditi kompostanu površine 600 kvadrata i opremiti je drobilicom za zeleni otpad i komposterom.

„Otpad pod pravim uslovima, znači novac“

Za četiri grada nabaviće se 24 velika kontejnera za zeleni otpad, 3 pres-kontejnera a Budvu i 150 klasičnih metalnih kontejnera za Tivat i Herceg Novi, kako bi se pokrenula akcija selektiranog odlaganja zelenog otpada.

Ovaj otpad koji se sada većinom odlaže u posude za običan komunalni otpad, lokalnim JKP stvara velike troškove odvoza i odlaganja na deponiju Možura, pa će se uz uštedu po tom osnovu, od prodaje preko 4.160 tona komposta koji će nastati preradom zelenog otpada, još i zaraditi pola miliona eura.

Cijena tone komposta nastalog prirodnim procesom razgradnje zelenog i drugog biorazgradivog otpada, inače je 120 eura. Osim što će dobijati kompost za potrebe svojih službi Gradskog zelenila, JKP iz Boke i Budve će već naredne godine višak prozvodnje prodavati građanima i ostalima po komercijalnim cijenama.

„U sklopu prjekta sprovešće se i edukativno-informativna kampanja o kompostiranju u koju će biti uključleno 20 osnovnih i srednjih škola iz svih šest opština"

„Procjene su da se u svakom od četori grada svakog dana u prosjeku nastaje 10-12 kubika zelenog otpada, pa je riješavanje ovog prblema veoma značajno, posebno tokom turističke sezone“, kazala je projekt menadžer u JKP Kotor Jelena Radunović, dok je Tonko Lukšić iz JKP Tivat naglasio da su komunalci iz tog grada lani odvezli 2.877 kubika zelenog otpada, oko 120 tona je završilo u komunalnom smeću, a nekoliko hiljada kubika su sami građani spalili na svojim imanjima.

„U sklopu prjekta sprovešće se i edukativno-informativna kampanja o kompostiranju u koju će biti uključleno 20 osnovnih i srednjih škola iz svih šest opština na Crnogorskom priomorju, a te ustanove će dobiti i kompostere“, najavila je Ljilja Radunović iz NVO „Eko Centar Delfin“ koja je partner u relaizaciji projekta.

„Otpad pod pravim uslovima, znači novac“, istakao je portparol Misije OEBS-a u Crnoj Gori Alin Roberts dodajući da se nada da će primjer tri bokeljske opštine i Budve u pretvaranju zelenog otpada u kompost, uskoro slijediti i drugi gradovi u Crnoj Gori.

Bonus video: