Put ka EU: I sivo tržište manje kad je hrana sigurna

Osim crnogorskih proizvođača hrane, predstavnika inspekcija, Ministarstva poljopriovrede, skupu su prisustvovali i predstavnici sličnih službi iz regiona
54 pregleda 1 komentar(a)
PKCG, Foto: Savo Prelević
PKCG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.04.2014. 15:18h

Sivo tržište u prozvodnji hrane ulaskom Crne Gore u Evropsku uniju (EU) biće smanjeno zato što će svaki proizvođač morati da ima dokaz o tome gdje je nabavio hranu ili životinjsko meso koje prodaje, ocijenjeno je na okruglom stolu koji je održan u Privrednoj komori (PKCG).

Osim crnogorskih proizvođača hrane, predstavnika inspekcija, Ministarstva poljopriovrede, skupu su prisustvovali i predstavnici sličnih službi iz regiona, a iskustvo u pretpristupnom periodu prenijeli su hrvatski eksperti koji su učestvovali u procesu prilagođavanja strogim standardima EU.

Predstavnica hrvatske Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Vlatka Vrdoljak Muheljić istakla je da propisi koji se odnose na bezbjednost hrane, a u okviru su poglavlja 12, rigorozni i moraju ih ispuniti sva preduzeća koja posluju sa hranom bez obzira na njihovu veličinu.

Ona je rekla da će država morati da imenuje posebno tijelo koje će biti odgovorno za sigurnost hrane.

“Propisani su brojni zahtjevi u odnosu na hranu, njeno uzorkovanje, temperaturu i vodu koja se koristi, objekte koji posluju sa hranom, njihovu higijenu i registraciju, prevoz hrane, slijedljivost, dokumentaciju, osoblje i otpad”, kazala je Vrdoljak Muheljić.

Od posebne važnosti za preduzeća koja posluju sa hranom je, kako je istakla, uvođenje, a ne kupovina, HACCP standarda. Ukazano je da Crnoj Gori predstoji donošenje oko 600 propisa koji se tiču bezbjednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike.

Bonus video: