Ivanović o eventualnim sankcijama Rusije: Brine me mogućnost sužavanja tržišta

Ivanović je rekao da Vlada na današnjoj sjednici nije razmatrala navodne najave Rusije o uvođenju sankcija Crnoj Gori
13 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Gov.me
Petar Ivanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 24.04.2014. 14:36h

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, komentarišući navodne najave Rusije o uvođenju sankcija Crnoj Gori, kazao je da ga brine bilo kakva mogućnosti ili opasnost da se suzi tržište za crnogorske proizvode.

Ivanović je na pitanje da li ga, s obzirom na najave medija da je Rusija uvela neku vrstu sankcija Crnoj Gori, brine sitaucija u vezi sa izvozom kompanije Plantaže, kazao da je gro izvoza te kompanije još vezan za zemlje regiona.

"Nastojanja te kompanija su da osvaja i tržišta Rusije i Kine. Za ta tržišta su potrebne još veće količine vina i mislim da ta tržišta potencijalno mogu biti interesnatna ne samo za Plantaže već i za sve one koji se ozbiljnije bave uzgojem grožđa i proizvodnjom vina”, saopštio je Ivanović nakon sjednice Vlade na kojoj je razmatrano nekoliko tačaka iz oblasti poljoprivrede.

Pozivajući se na moskovski list Rosiskaja gazeta, beogradski i podgorički mediji prenijeli su da Moskva sprema odgovor na odluku Crne Gore da podrži sankcije Evropske unije (EU) prema Rusiji.

Ivanović je rekao da Vlada na današnjoj sjednici nije razmatrala navodne najave Rusije o uvođenju sankcija Crnoj Gori vezano za trgovinske olakšice i bezvizni režim.

Ministarstvo, kako je kazao, sanitarnu sječu ne sprovodi zbog toga što je pomoću nje potrebno pojačati količinu drvne mase koja će se posjeći, već da bi se na taj način predupredijelo širenje bilo kakvih oboljenja koja nastaju nakon požara

On je kazao da ga osim bilo kakve mogućnosti sužavanja tržišta za crnogorske proizvode, isto tako brine i ono što je u srijedu saznao prvi put, a to je da je još na snazi uredba o zabrani mliječnih proizvoda sa albanske strane zbog situacije koja je postojala sa alfatoksinom.

"Ta uredba je na snazi od februara prošle godine”, kazao je ivanović.

On je rekao da su nastojanja Ministarstva da se prošire granice tržišta za sve one proizvođače koji imaju kvalitetan proizvod i mogu da ga izvezu.

Vlada je danas usvojila odluku o davanju šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju (sanitarne sječe).

Ivanović je objasnio da prošle godine nije donijeta odluku o takozvanoj sanitarnoj sječi iz više razloga.

“Ove godine smo ipak uspjeli u relativno kratkom vremenu da sve one nesuglasice koje su se pojavile razriješimo”, kazao je Ivanović.

“Ne možemo stalno da rješavamo probleme kada se oni pojave, nego da budemo pametniji i proaktivniji i da predupređujemo pojavu problema. To je uloga takve dvije institucije”, kazao je Ivanović.

Ministarstvo, kako je kazao, sanitarnu sječu ne sprovodi zbog toga što je pomoću nje potrebno pojačati količinu drvne mase koja će se posjeći, već da bi se na taj način predupredijelo širenje bilo kakvih oboljenja koja nastaju nakon požara.

Ivanović je, komentarišući informacije u vezi pregovaraćkih poglavlja 11, 12 i 13, sa posebnim akcentom na poglavlje 12 koje tangira pitanje bezbjednosti hrane, rekao da se u tom dijelu daje pregled svega što je urađeno tokom posljednjih godinu.

“Isto tako se gleda malo unaprijed i daje naše viđenje kako i na koji način treba da se pozabavimo formiranjem novih institucija koje, u nekoj maloj državi kakva je Crna Gora, treba da budu formirani na način da to bude održivo, a ne da samo kopiramo rješenja koja postoje iz velikih zemalja”, rekao je Ivanović.

On je objasnio da se radi o savjetu ili instituciji koja će se baviti procjenom rizika i novom institucijom koja će se baviti upravljanjem rizika.

“Ne možemo stalno da rješavamo probleme kada se oni pojave, nego da budemo pametniji i proaktivniji i da predupređujemo pojavu problema. To je uloga takve dvije institucije”, kazao je Ivanović.

Ministarstvo je, kao je podsjetio, realizovalo sve planirane aktivnosti do današnjeg dana na pripremi za ispunjenje zadatih uslova kod sva tri pregovaračka poglavlja.

Bonus video: