Damen odbijen, nudio pet miliona za „Bijelu”

Damen htio sa Adriatik Marinasom i Portom da formira kompaniju za remont jahti i megajahti
62 pregleda 4 komentar(a)
Brodogradilište Bijela, Foto: Siniša Luković
Brodogradilište Bijela, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 24.04.2014. 13:47h

Tenderska komisija za privatizaciju Jadranskog brodogradilišta iz Bijele odbacila je nepotpunu ponudu holandske kompanije Damen Shipyards Group za kupovinu 61,57 odsto akcija države.

Ocijenjeno je da je ponuda, koja je i jedina pristigla, nepotpuna zato što nije sadržala obavezne uslove propisane tenderom. Oni, između ostalog, uključuju ponudu cijene za kupovinu akcija, bankarsku garanciju za ponudu i prihvatanje obaveza za realizaciju socijalnog programa po osnovu Kolektivnog ugovora.

Četvrti tender za privatizaciju Brodogradilišta je zatvoren 15. aprila i pretkvalifikacione uslove, pored Damena, ispunio je i italijanski Fincantieri koji nije dostavio punudu.

Iz Tenderske komisije je saopšteno da ponuda Damena nije u skladu sa uslovima i zahtjevima iz javnog poziva niti uredbe o prodaji akcija i imovine preko javnog tendera i Zakona o privatizaciji zbog čega se, prema pravilima tendera, odbacuje.

Četvrti tender za privatizaciju Brodogradilišta je zatvoren 15. aprila i pretkvalifikacione uslove, pored Damena, ispunio je i italijanski Fincantieri koji nije dostavio punudu

Kako je rečeno, Damen je u ponudi naveo da bi sa Adriatik Marinas (kanadskog bogataša Pitera Manka) / Porto Montenegro formirao novu kompaniju koja bi se bavila poslovima remonta jahti i megajahti, a za imovinu Brodogradilišta su nudili pet miliona eura, ali bez prihvatanja bilo kakvih obaveza po osnovu socijalnog programa iz Kolektivnog ugovora, niti neizmirenih obaveza prema dobavljačima ili drugim povjeriocima.

„U ponudi je navedena namjera da bi novoformirana kompanija u tranzicionom periodu od tri godine angažovala 100 do 150 radnika na poslovima brodoremonta, a istovremeno bi se po fazama gasila djelatnost remonta i razvijala nova djelatnost servisiranja jahti i megajahti”, saopšteno je iz Tenderske komisije.

U novu djelatnost bi se, kako je predložio Damen u ponudi, investiralo oko 20 miliona eura u periodu od dvije godine, a broj radnika bi bio prilagođen obimu posla.

Iz Tenderske komisije je rečeno i da će u skladu sa procedurama dostaviti izvještaj o rezultatima tendera na usvajanje Vladinom Savjetu za privatizaciju.

Bonus video: