Ugovor o prodaji rude potpisan sa kompanijom Professional

Ugovorena cijena je 26 eura za najbolji boksit, a predviđene su i premije ili penali, shodno kvalitetu isporučene rude
0 komentar(a)
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.04.2014. 13:19h

Ugovor o prodaji rude Rudnika boksita podgoričkoj kompaniji Professional Development, registrovanoj na Djevičanskim ostrvima, potpisan je u Privrednom sudu.

Stečajni upravnik Boksita Zdravko Cicmil, koji je ponudu te kompanije prihvatio kao najpovoljniju, kazao je agenciji Mina-business da se radi o godišnjoj isporuci 267 hiljada tona rude sa mogućnošću povećanja ili umanjenja od 15 odsto.

"Ugovorena cijena je 26 eura za najbolji boksit, a predviđene su i premije ili penali, shodno kvalitetu isporučene rude. Dogovorena je garancija u mjesečnom iznosu od oko 405 hiljada eura, a dok Professional to ne obezbijedi, Boksitima će avansno plaćati", objasnio je Cicmil.

Isporuka rude bi trebalo da počne naredne sedmice, a proizvodnja će biti organizovana na kopovima Zagrad i Štitovo.

Cicmil je, na pitanje da li će se pored Professionala ruda isporučivati još nekom od zainteresovanih kupaca koji su ranije dostavili ponude, odgovorio da je ta mogućnost isključena, jer Boksiti to sada ne bi mogli ispoštovati.

"Ugovorene količine Boksiti će redovno isporučivati po planu, ukoliko Professional ispoštuje dogovoreno", kazao je Cicmil.

Prema njegovim riječima, radnici će biti uposleni naizmjenično i dobijati zarade shodno učinku, kako je i dogovoreno, dok će oni koji ne budu radili primati po 240 eura.

Za kupovinu rude ponude su ranije dostavili i dosadašnji kupac Vagon inpeks iz Mađarske, nikšićke kompanije Neksan i Velting, dok je firma Milović bila spremna da pomaže proizvodnju i uposliti 30 radnika.

Prema detaljima ponuda, Vagon inpeks, sa kojim je ranije bio potpisan ugovor na četiri godine, bio je spreman da ostane pri sadašnjim uslovima kupovine rude na mjesečnom nivou od 12 hiljada, po cijeni od 23 eura po toni.

Firma Velting sa još dvije firme iz konzorcijuma bila je zainteresovana da preuzima po 18 hiljada tona mjesečno po cijeni od 24 eura za slabiji kvalitet uz garanciju od 250 hiljada eura.

Kompanija Neksan bila je spremna da godišnje kupuje 204 hiljade tona rude po cijeni od 24 eura.

Bonus video: